Kalkulátor jegybanki alapkamat számítására

Kalkulátor jegybanki alapkamat számítására

A kalkulátor letölthető innen: Kalkulátor (Drive)

Hogyan használjuk:

Mindent le kell tölteni egy mappába (kalkulátor, kamat.txt, proba.txt)

1. Hozzunk létre egy új jegyzettömb dokumentumot (txt)

2. Adatokkal töltsük fel ahogyan a “proba.txt” mutatja, illetve az alábbiak szerint

  • első sorba írjuk be a kölcsön felvételének a dátumát, majd nyomjunk egy tabulátort, majd írjuk be a felvett összeget, ismét nyomjunk tabulátort, végül írjuk be a szerződő nevét
  • a következő sorokba a befizetések jönnek egymás alá: dátum – tabulátor – összeg, új sor: dátum – tabulátor – összeg és így újra és újra

A dátum formátuma: lehet akár egybe írni folyamatosan (20010101) vagy pontokkal elválasztva (2001.01.01) de akár a végén is lehet pont (2001.01.01.) lényeg hogy mindig ugyanazt a formátumot használjuk egy táblában.

3. A dokumentum mentése. FONTOS: ne pont ugyan azon a néven mentsük, mint ami benne szerepel! (pl egy _ jelet tegyünk a név után, Gipsz Jakab_)

4. A kamatot a “kamat.txt” fájlból fogja mindig beolvasni magának a program, így lényeges hogy az “.exe” fájl és a “kamat.txt” egy mappában legyen a gépünkön.

Amennyiben céges kalkuláció (+8%) akkor a “kamat.txt” nevű dokumentumot érdemes átnevezni (pl: kamat szemelyes.txt) és a “kamat ceg.txt”-ből csinálni egy sima “kamat.txt”-t, hogy abból olvassa ki a szükséges adatot.

5. Nyissuk meg a mappából az “!elszamolas” programot és a jobb alsó sarokban lévő “Fájl”-ra kattintva betallózzuk a mentett jegyzettömbünket. A program beolvassa és automatikusan el is menti a számítást, tehát az ablak bezárható és 3 db új “.txt” fájl jelenik meg a mappánkban, amiben minden számítás ott van nyomtatható formában is.

A program nagyon egyszerű, nem kell megijedni ha nem sikerül, gyakorolja újra és újra. A rontott fájlokat nyugodtan töröljük ki a mappából, mert minden gyakorlás után lesz 3 db új fájlunk, így elég hamar sok felesleges fájl lesz ott 🙂