3 éves lesz az első ügy

Kedves Olvasóink!

Korábban a PITEE Egyesület által képviselt EJEB eljárások összefoglalója címmel megjelent írásunkban beszámoltunk az egyesület által indított ügyekről. A Pitee weboldalán közzétettek szerint az első befogadott kereset dátuma 2015. júniusában volt, majd azt követően a több, mint hatvan eljárás esetében pedig ez a dátum 2016. március-április időszakokra tehető.

Gyakori kérdés, hogy mikor várható már fejlemény ezekben a kártérítési ügyekben, hiszen a legelső ügyhöz képest is 2,5 év telt el. Az EJEB weboldalán található magyar nyelvű tájékoztatóban megtalálható a válasz.

Meddig tart a Bíróságon egy átlagos eljárás?
A Bíróság egyetlen eljárásának időtartamát sem lehet megjósolni. A Bíróság törekszik arra, hogy az ügyeket az elfogadásukat követő három éven belül lezárja, egyes eljárások azonban ennél rövidebb vagy hosszabb időt vesznek igénybe. A Bíróság eljárásának időtartama nyilvánvalóan függ az ügy természetétől, attól, hogy a Bíróság mely testülete jár el, az érintett felek együttműködési készségétől és számos más tényezőtől, így attól is, hogy sor kerül-e tárgyalásra vagy nagykamarai felterjesztésre. Egyes beadványok természetüknél fogva sürgősek, ezért kiemelten kezelendők, különösen azokban az esetekben, mikor a kérelmező testi épségét – állítása szerint – közvetlen veszély fenyegeti. (A teljes dokumentum letölthető itt: Az EJEB 50 kérdésben)

Aki mégis úgy érzi, hogy szeretne valamiféle közvetlen választ a bíróságtól, az természetesen  megteheti, de erre az alábbiakat találtuk:

Hol találok információt az ügyemről?
A Bíróságnak nem áll módjában válaszolni valamennyi, a folyó ügyek kapcsán hozzá intézett kérdésre. Mivel az eljárás írásban folyik, a Bíróság is írásban keresi meg Önt, ha további adatokra van szüksége, vagy ha az eljárás új szakaszba lép. További Információt (az ügy kommunikálásáról, a feleknek feltett kérdésekről, az elfogadhatósági határozatokról és más témákról) a Bíróság webhelyén talál. (A teljes dokumentum letölthető itt: Eljárás metódusa)

Vagyis még legalább 4 hónapig kell türelemmel lenni, amikor is az első ügy 3 éves lesz és számíthatunk már érdemi válaszra, viszont ha levelet írunk egyáltalán nem biztos, hogy választ is  kapunk.