A magyarok nagy része adócsaló

Kedves Olvasóink!

2013-as ítéletben bukkantunk rá arra a bírósági megállapításra, hogy a magyar állampolgárok nagy része valószínűleg adócsaló. A Bíróság szerint köztudomású, hogy az állampolgárok nagy része az adózott jövedelmén kívül egyéb, adózatlan bevételi forrásokkal is rendelkezik. Ebből persze az következik, hogy adós bíróság előtt ne érveljen semmisség esetén a bankok felelőtlen hitelezési metódusával és az is teljesen elfogadható, hogy a hitelezők – törvény által szabályozott – tevékenységébe belefért az adózatlan jövedelemmel való kalkulálás is.

Gyakori érve a hitelezőknek és a Felügyeletnek, hogy nem volt tiltó jogszabály az adott érvelés tárgyára, ezért nem történt jogsértést, viszont ebben az esetben, ha a bíróság szerint köztudomású tény, hogy adózatlan jövedelem beszámításával hiteleztek, akkor az is tény, hogy a pénzintézetek ezt tömegesen követték el, melyet lehet csűrni csavarni, de egyet nem lehet: ezt a felelősséget (is) az adós nyakába varrni.

És még egy megállapítás. Ha az állampolgárok csaltak azzal, hogy adózatlan jövedelemre (is) vállaltak teljesítést, akkor a hitelezők a folyósítás pillanatában gyakorlatilag konvalidálták a csalást.

(Az adócsalás tényállást 2013.07.01 naptól a költségvetési csalás váltotta fel a Büntető Törvénykönyvben. )