Békéltetés újratöltve

Kedves Olvasóink!

Változásokat vezet be a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a bankok csökkenő tendenciát mutató alávetési hajlandósága miatt.  A kötelező elszámolások óta a bankok és pénzügyi szolgáltatók kevésbé hajlandóak arra, hogy egyezséget kössenek az adósokkal, ezért az új szabályozás szerint 1 millió forintig kötelesek lesznek alávetni magukat a PBT döntésének.

“…2017. január 1-jén hatályba lép a jegybanktörvény módosítása, amely bevezeti a pénzügyi intézmények számára a kötelező alávetés intézményét. Ettől a Közép-Európában is – például Csehországban, Lengyelországban – alkalmazott eszköztől azt remélik, hogy a pénzügyi intézmények visszatérnek korábbi “megegyezéspárti” gyakorlatukhoz.

A kötelező alávetés azt jelenti, hogy egymillió forintos ügyérték alatt – amennyiben a fogyasztói igény jogos, a jogszabályi feltételeknek megfelel, és a felek nem tudnak megegyezni -, a PBT olyan határozatot hoz, amelyet a szolgáltató köteles végrehajtani – ismertette az elnök. Az összeghatár feletti ügyekben a PBT továbbra is a pénzügyi intézmény önkéntes alávetése esetén dönthet végrehajtható kötelezéssel, ennek hiányában pedig ajánlással.” (Forrás és a teljes cikk itt olvasható: Változások a Pénzügyi Békéltető testület működésében)

Minden egyes ügyben mérlegelni kell, hogy mi a legjobb megoldás és aszerint dönteni. A peres eljárásnál a peren kívüli egyezség – ha az valóban megelégedéssel tölti el az adóst – akkor mindenképpen egy időt és pénztárcát kímélőbb megoldás lehet. Azonban a peren kívüli megegyezések is hozzáértést igényelnek, hiszen nem mindegy, hogy mi a hivatkozás alapja, ezért javasolt azt szakemberek által indítani azt. (Egyezség)