Fizetési meghagyást kaptam, mit tegyek?

Kedves Olvasóink!

Egyre gyakrabban szembesülhetünk azzal, hogy a különböző pénzintézetek a követeléseiket fizetési meghagyás kibocsátásával akarják érvényesíteni. Az adósok sok esetben egyáltalán nem tudják, hogy mit kell kezdeniük ezzel a dokumentummal.

Ha Ön átvette a fizetési meghagyást és megismerte a tartalmát, de nem tesz semmit az ügyben, akkor a 16. napon jogerőssé válik a követelés, ami azt jelenti, hogy a követelést kérő végrehajtási eljárást kezdeményezhet Önnel szemben! Ekkor már nagyon nehéz az ügyet úgy fordítani, hogy  ne legyenek Önnek emiatt a követelés miatt további nehézségei és a tartozását a járulékos költségek is csak növelni fogják. Ezért nagyon fontos, hogy a fizetési meghagyásra reagáljon, ellentmondást kell beaadni! Ha Ön úgy véli, hogy nem tudja magát kellően képviselni ebben a kérdésben mindenképpen keressen fel egy HitelSikeres ügyvédet, akik a pénzügyi követelésekkel szemben kiváló szakmai ismeretekkel rendelkeznek. Az ügyvédek elérhetőségeit itt találja: Ügyvédlista

A Magyar Közjegyzői Kamara tájékoztatása szárint a fizetési meghagyások mindössze 3%-nak mondanak ellent az adósok, vagyis 97% jogerőre emelkedik és végrehajtható lesz!

  • Fizetési meghagyás röviden FMH.
  • Az FMH-t közjegyző állítja ki, tehát a levél feladója a MOKK (Magyar Országos Közjegyzői Kamara) lesz.
  • Tértivevénnyel érkezik, melyet át kell venni! Nem lesz mentség később, már a bíróság előtt, ha Ön nem vesz tudomást a levélről és nem veszi át a postán, sőt csak tovább ront a helyzetén.
  • Az átvétel dátumát írja rá a borítékra! Az átvételtől számítva 15 napja van cselekedni, ami azt jelenti, hogy amennyiben ügyvédi segítségre van szüksége, lehetőleg még aznap kérjen időpontot konzultációra, hiszen az ügyét át kell beszélniük és az ellenmondást is meg kell tennie az ügyvédnek!
  • Az FMH hiteles közokirat

Sok esetben olyan cég van feltüntetve követelést kérőnek, akiről Ön nem tudja, hogy kik azok. Ez azért fordulhat elő, mert a bankok követeléseit sokszor teljesen ismeretlen, idegen nevű faktorcégek vásárolják meg.

AZ FMH-ra beadott ellentmondás után az ügy perré alakul és a következő íratot már az illetékes bíróságtól fogja megkapni. Az ügyek mindegyike más és más, ezért legkésőbb ekkor mindenképpen keressen fel egy HitelSikeres Ügyvédet. Senkinek nem ajánlott magát képviselnie a bíróságon, hiszen laikus számára a devizások ellenehetetlenítése miatt a jogérvényesítés hozzáértés nélkül esélytelen.

A MOKK oldalán olvasható tájékoztató az FMH eljárásról: A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS (FMH) ÉS ANNAK VÉGREHAJTÁSA (FMHVH)

Az oldalra feltöltött tartalmak, tanácsok, tőlünk származó hozzászólások csak útmutatásnak tekinthetők, de semmiképpen sem jogi tanácsnak! Konkrét ügyben keressen fel egy jogi képviselőt, akivel a szerződés tanulmányozását követően kialakíthatja a személyre és szerződésre szabott stratégiát. Az oldal üzemeltetője a közzétett tartalmak szakszerűtlen felhasználásából eredő károkért semmiféle felelősséget nem vállal. A honlap információi kizárólag a forrás megjelölésével oszthatóak.