Forint alapú CHF vagy CHF alapú forint?

Kedves Olvasóink!

Forint alapú CHF nyilvántartás vagy CHF alapú forint nyilvántartás. Minden egyes szót ismerünk mégis oda kell figyelni hogy megértsük a mondatot. A Győri Törvényszék bírái szerencsére ki tudták bogozni, hogy a Sopron Bank Burgerland Zrt. mit is akarhatott abban a szerződésben, melyben így határozták meg a kölcsönt:

“20.000.000.-Ft-nak megfelelő CHF, azaz 20.000.000.-Ft-nak megfelelő összegű svájci frank kölcsönt nyújt.”

A bank jogi képviselői sem vitatták, hogy a kölcsön folyósítása CHF-ben történt, melyet az adós CHF számláján írtak jóvá. A kölcsön visszafizetéséről pedig alábbiak szerint rendelkezik a szerződés:

“Az adós a futamidő alatt egyenlő tőkeösszegű részletekben köteles visszafizetni a kölcsön összegéből 10.000.000 HUF-nak megfelelő CHF-ot, azaz 10.000.000 forintnak megfelelő svájci frankot. A fennmaradó 10.000.000 HUF-nak megfelelő CHF, azaz 10.000.000 forintnak megfelelő svájci frank tőketartozás a futamidő végén egy összegben esedékes.”

Ennek mentén a bíróság megállapította, hogy: “Ebből az következik, hogy az adós a CHF-et köteles visszafizetni, de a nyilvántartás forintban történik. Ezen az sem változtat, hogy az alperes eltérő szerződés értelmezése miatt CHF-ben tartotta nyilván a kölcsönt és elfogadta a forint teljesítést.”

És visszatérve a kiinduláshoz a bíróság részítéletében megállapította, hogy a felek közötti szerződés forint alapú CHF kölcsön!

A rendhagyó ítéletet a felperest segítő Németh Györgynek és dr. Harsányi-Molnár Norbertnek, valamint dr. Radnai Miklós bölcs iránymutatásának köszönhetjük!

Az ítélet letölthető 1.Gf.20.411.2014.5 Győri tsz.Németh Gy. Sopron Bank