Gondolatok – Számíthatott-e a magyar bankrendszer a forint gyengülésére, illetve a svájci frank drasztikus erősödésére?

A banknak (vég)törlesztéshez devizára van(volt) szüksége, a hitelezés felfutása a forint erősödéséhez, a törlesztések a forint gyengüléséhez vezetnek.”
Forrás:
(http://nemtartozunk.tumblr.com/post/88454270745/a-hazai-devizahitelek-banki-finanszirozasanak)
BME Üzleti Tudományok Intézete – Makrogazdasági pénzügyek (BMEGT35MN02) – Képzés: Műszaki menedzser mesterszak MSc, Műszaki menedzser mesterszak – Pénzügyi specializáció, Pénzügy MA, Vezetés és szervezés MA – Előadás: Makropénzügyek – 5. Piacok és az instabilitás – A hazai devizahitelek banki finanszírozásának következtetései
http://goo.gl/IwwoAX
Ez a mondat persze csak a forintról szól, de mint tudjuk, a svájci frank kereslete nemcsak a magyar bankok részéről merülhetett fel, lévén klasszikus menekülővaluta. Azaz a növekvő kereslet a deviza – svájci frank – erősödéséhez vezet.

Lehetséges, hogy a 2005-2010 között aktív bankárok ezt az összefüggést még nem tanulták? Nehéz elhinni…

Vajon a CitiBank miért vonta ki magát teljes mértékben a “devizahitelezésből”? Lehetséges, hogy csak ez az egyetlenegy bank volt tisztában a kockázatokkal, a többi nem?

Az alábbi cikk is arra enged következtetni, hogy a “vakmerőség” (felelőtlenség? kapzsiság?) elsősorban a hazai bankvezéreket jellemezte:

“…még azok a bankvezérek sem fogták vissza a hitelezést, akik aggódtak: Andreas Treichl, az osztrák Erste vezérigazgatója 2008 májusában már komoly forintleértékelődéstől tartott, magyar leánybankja viszont az utolsó percig az egyik legnagyobb hitelkihelyező volt.”
http://hvg.hu/gazdasag/20111105_OTP_bankok_devizahitelezes_okai

Fentiek fényében vajon megfelelően tájékoztatták-e az ügyfeleket a valós (korlátlan) kockázatokról?