Gondolatok – Szögre akasztva

Kedves Olvasóink!

Egy korábbi gondolatunk a Hajszál a levesben  témája szerint a bíróságok felfüggesztettek minden szinten, szinte minden pert, amiben megtalálták a bank, hitel, deviza, stb. szavak bármelyikét, hivatkozva a 2014 38. törvényre. Néhány napig úgy tűnt, hogy nincs mit tenni, szögre akasztottak bennünket és meg kell várni, amíg amíg a bankok kontra állam perek lezajlanak. Szerencsére az első sokkból hamar felrázták magukat az ügyekben eljáró ügyvédek és már több módon is igyekeznek kihúzni ezt a szöget a falból.

Az egyik megoldás szerint az adósokat képviselő ügyvédek arra jutottak, hogy kifogást kell benyújtani a felfüggesztések ellen. A kifogás lényege, hogy a jogi képviselők tudassák a bírósággal azt, hogy a felfügesztett ügy nem tartozik a hivatkozott törvény hatálya alá, ezért azt folytatni kell.
Ennek már kézzelfogható eredménye is van, mert egyes bírák belátták, hogy a kifogás alapján elhamarkodottan akartak megszabadulni néhány (ezer) folyamatban lévő ügytől, ezért korábbi végzésüket visszavonták (felfuggesztes visszavonasa), míg más bíróságok továbbra is ragaszkodnak a téveszméikhez, de reméljük, hogy azokban az esetekben az ügyvédek által benyújtott fellebbezés mentén majd az Ítélőtábla korrigálja ezt a kis malőrt.

A másik általunk ismert vonalon a Pitee egyesület lépett az ügyben és állítása szerint az összes felfüggesztés alkotmányellenes, mert az sérti a tisztességes eljáráshoz való alapjogunkat. A weboldalukon megosztottak egy mintát is, mely alapján – a saját adatok beírásával – bárki el tudja küldeni az Alkotmánybírósághoz a panaszt.

A gondolat margójára pedig A Tanú című filmből egy párbeszéd:
“Pelikán: Ez citrom!
Virág elvtárs: Narancs.
Pelikán: Citrom!
Virág elvtárs: Nem nyitok vitát.”
   😀