Halászlé Wellmann módra

Kedves Olvasóink!

Közeledik a karácsony, ezért ma egy igazán különleges ínyenc fogást fogunk Önöknek bemutatni, ami nem más, mint a Halászlé Wellmann módra.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirke far-hát. A Wellmann módra készült halászlé fő jellegzetessége ugyanis, hogy hal-alapú, de farhátban fogyasztandó. A hal-alapú halászlé fogyasztásával a fogyasztó szándéka arra irányul, hogy fehérjékben és vitaminokban (D, B2, B12) gazdag, jelentős ásványi anyag és nyomelem forráshoz (jód, szelén, fluor) jusson. A hal-alapú halászlé alapanyagát alaszkai vadlazacban, illetve tőkehalban tartjuk nyilván.

A hal-alapú halászlé mögött, a halgazdaságokra vonatkozó közjogi jellegű szabályok miatt frissen fogott élőhal áll. Annak vizsgálata, hogy egy konkrét fazék halászlé mögött van-e hal lehetetlen és egyben szükségtelen is.

A hozzávalók pontos mennyiségét nem adjuk meg, de azok a szakácskönyv rendelkezésiből egyértelműen kiszámíthatóak.

A hozzávalók mennyisége kiszámíthatónak tekintendő, ha a szakácskönyv rögzíti legalább azokat az adatokat és azt a számítási módot, amelyek alapján hozzávalók mennyisége pontosan meghatározható.

A többi hozzávalót, valamint az elkészítés pontos menetét azért nem szükséges rögzíteni, mert a szakács szándéka nyilvánvalóan halászlé készítésére irányult, így ügyleti akarat szükségképpen mind a pirospaprikára, mind pedig a vöröshagymára, mint a halászlé köztudomásúan immanens elemeire kiterjedt.

A főzési idő előre nem határozható meg, azonban a recept megfelelő, ha az legkésőbb az étel elkészültének időpontjában megállapítható.

A halászlé minőségével kapcsolatos viták elbírálására kizárólag az ÁNTSZ irányítása alá tartozó Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI) van kizárólagos hatásköre és illetékessége.

Jó étvágyat (túlélést) kívánunk!

A szakács-szerző foglalkozását tekintve, Wellmanni felfogás szerint nem tekintendő jogásznak.