Hogy tetszett mondani?

Kedves Olvasóink!

Az MTI közleménye 2006. januárjából. Eljárásokban becsatolható, jól alkalmazható, azokban az esetekben, amikor a bíróság nem érti pontosan, hogy miért is választotta ezt a konstrukciót az átlagos ismeretekkel rendelkező Fogyasztó, hiszen a jelen állás szerint a bíróságok ítélkezési gyakorlatát a rájuk vonatkozó szabályozásokon kívül a Bankszövetség mondatai is jelentős mértéken befolyásolhatják:

“Budapest, 2006. január 31., kedd (MTI) – A hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók továbbra is nyugodtan választhatják a devizaalapú konstrukciókat, mert a hitel futamideje alatt valószínűleg nem lesz a törlesztési terhet jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás – állítja a Magyar Bankszövetség (MB).

A bankszövetség honlapján a devizaalapú lakossági hitelek kockázatairól közzétett tájékoztató megállapítja: reálisan nem lehet azzal számolni, hogy a forint/euró árfolyam 2006-2007-ben akárcsak megközelítené a 270-275 forintot (ennél a devizahitelek kamatelőnye már megszűnne, feltételezve, hogy a deviza- és a forintkamatok nem változnak).

Mivel a devizahitelek túlnyomó többsége hosszabb lejáratú (lakás- és gépkocsi-finanszírozási) hitel, az esetleges néhány napos nagyobb árfolyamingadozás a törlesztési terheket érdemben nem változtatja meg. u>Nem kell tehát attól félni, hogy az árfolyamkockázat miatt a devizában hitelt felvevő háztartásokat súlyos veszteségek érhetik.”

A teljes közlemény itt olvasható: Bankszövetség: nem kell félni a devizaalapú konstrukcióktól

MTI – Magyar Távirati Iroda: célja a gyors, hiteles és megbízható hírszolgáltatás mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban.