Kinél van cinkelt kártya?

Kedves Olvasóink!

A deviza alapú hitelekkel rendelkező adósok megsegítésére született törvény rendelkezik a végrehajtási eljárások alatt lévő ügyekről is. 2014 38 Tv 17.§ pragrafusa tíz bekezdésben taglalja, hogy mit szabad és mit nem. A lapokat ezzel leosztották, nézzük hogyan játszanak vele:

2014.07.16. A végrehajtások és a letiltások a törvény hatálybalépésétől számítva azonnal felfüggesztésére kerülnek a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkárának nyilatkozata szerint.
(forrás:http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/devizahitel-vegrehajtasok-felfuggesztve-1237481)

2014.08.07. Nyilvánosságra kerül egy levél (vh körlevél201407), mely a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara kiegészítését vagy inkább sajátos jogértelmezését tartalmazza. A körlevél szerint a törvény nem vonatkozik azokra a pénzintézetekre melyeknek a székhelye nem Magyarországon van, ezért azoknál a végrehajtások, letiltások foganasíthatók továbbra is. Az Igazságügyi Minisztériumban mit sem tudnak erről, szerintük minden pénzintézetre kiterjed a törvény.
(forrás:http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/kijatszanak-a-torvenyt-a-vegrehajtok-1241157)

 2014.08.08. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára nyomatékosan megmagyarázza hogy kell érteni a körlevelet: “vélhetően az adós olyan pénzintézettől vett fel kölcsönt, amely Magyarországhoz semmilyen módon nem kapcsolódik, nem végez hitelezési tevékenységet, semmilyen formában nincs jelen hazánkban. Szerinte esetleg külföldre ment, és ott vett fel hitelt euróban.”
(forrás:http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/torvenyserto-vegrehajtas-1241337)

2014.08.11. A munkabérekből való levonás országszerte folytatódik, de a Végrehajtói Kamaránál tartják magukat a korábbi állításukhoz, hogy a törvény hatálybalépése óta nem foganasítottak végrehajtást, bérből letiltás. Persze hiba csúszhat a gépezetbe téves értelmezés miatt. (forrás: http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/ujabb-bizonyitek-nem-alltak-le-a-vegrehajtasok-1241504)

Folytatjuk….! Most megint az Igazságügyi Minisztérium  következik 😀

Egy kiváló független újságírónak Horváth Csaba Lászlónak köszönhetjük, hogy ezt a fontos kérdést nem hagyja szó nélkül, az ő cikksorozatában nagyszerűen lekövethető, hogy milyen játék folyik itt és milyen lapokkal játszanak a résztvevők. Köszönjük! 🙂