Méltányosság a végrehajtásokban

Kedves Olvasóink!

Korábban a Baljós árny című írásunkban beszámoltunk arról, hogy  benyújtásra került az Országgyűlés elé a végrehajtások megszüntetését, felfüggesztését megnehezítő szabályozáson történő változtatásra való felhívás kérdése. A kérdés több, mint fontosnak tekinthető, hiszen például azokban az esetekben, ahol a szerződés érvénytelenségére irányuló per van folyamatban, de a végrehajtási eljárás még nem indult meg ott patthelyzet alakulhat ki a jogszabályi változások miatt.

A feltett kérdésre Trócsány László igazszágügyi miniszter úr nevében dr. Völner Pál által adott válaszból megtudhatjuk, hogy semmi szükség átmeneti rendelkezésekre, hiszen a kérdéses problémát nem a Polgári Perrendtartás régi és új verziójában kell keresnünk, hanem a bírósági végrehajtásról szóló törvényben.

Eszerint ugyanis lehetségesek olyan “méltányolható” körülmények, melyekre tekintettel a bíróság felfüggesztheti a végrehajtást.

Összefoglalva és az a helyzet, hogy akiknek folyamatban van érvénytelenségre irányuló perük és 2018. január 1 után végrehajtást indít a bank azok

  • a folyamatban lévő per befejezéséig való hivatkozással nem kérhetik a végrehajtási eljárás felfüggesztését
  • a Vht. 48.§ (3) bekezdésre való méltányosságra való hivatkozással kérhetik a végrehajtási eljárás felfüggesztését

Tehát akik ebbe a helyzetbe kerülnek csak ezzel próbálkozhatnak. Javasoljuk dr. Völner Pál válaszlevelét is majd a kérelemhez csatolni, mely igazolja, hogy az igazságügyi minisztérium álláspontja szerint ez egy teljesen normális jogorvoslat az állampolgárok számára az adott végrehajtási eljárásokban.

A válasz letölthető itt, melyben kiemeltük az érdemi részeket: Trócsányi válasz Vht. 18776-0001