Nemjogászok reality

Kedves Olvasóink!

A  Wellmann-féle Nemjogászok reality folytatódik. A népszerű show tavaly nyáron indult a műfajra jellemző drámai kezdéssel, amikor a főhősünk a Kiskörút forgatagában egy váll fölötti visszatekintéssel belemondta a jogászvilág szemébe, hogy a devizásokat képviselők bizony, nemjogászok. Na bumm. Nagyot szólt. Szép kezdés volt, a fél ország felfigyelt rá. Főleg az a fele, amelyik devizaadós, na meg az őt képviselő nemjogászok sokasága. Persze azok is odafigyeltek, akik nem lettek megszólítva, mert jogállami szempontból azért mégiscsak érdekes, hogy egy főbíró kommunikációja ennyire faragatlan legyen. Ahogyan az megszokhattuk az élet diktálta eseményeknél a forgatókönyv spontán íródott, az események beindultak. A nemjogászok nyílt leveleket küldtek a főbírónak, az adósok szintén ontották magukból a sűrű jókívánságokat, az újságírók pedig ceruzákat koptattak el az ügy feltárásának okán és ezt az egészet bárki folyamatosan megtekinthette a világháló különböző portáljain.

Az év vége felé újabb események borzolták a kedélyeket, ami nem volt meglepő, hiszen a társadalom igazságérzetét jelentősen bántotta, hogy a főhősünk a pozíciójához méltatlan szavai miatt még egy pici dorgálást sem kapott. Pedig ez az, amit mi nézők, állampolgárok, adófizetők, jogkövetők nagyon várunk, ettől lesz a cselekmény egyre feszültebb és izgalmasabb. Már ha valakit felizgat az, hogy éppen kihúzzák a lába alól a jogbiztonságot.

Na de felröppent a hír 2016 végén, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) gyűlést tartott és a résztvevők megjegyzései azt sugallták,  hogy bizonyos helyzetekben jól jönne (na vajon, milyen helyzetekben) ha az etikai állásfoglalásokban bővebb jogkörrel rendelkezhetne a Tanács. A jegyzőkönyvet bárki megtekinthette és feszült 5 percet szerezhetett magának mire a végén megtudhatta, hogy az új szabályozást természetesen elfogadták. Ekkor megint felhördültek a jóérzésű polgárok és nemjogászok, hogy szabályozás valódi célja a főbíró védelme, hiszen így könnyedén kikerülhetőek a válaszok az ilyen jellegű etikai vétségekre irányuló kérelmek esetén. Ugyanis ekkor már az asztalukon volt egy aktuális kérelem, melyet az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum nyújtott be. (A beadvány megtekinthető itt: Kérelem etikai állásfoglalás iránt )

Ekkor még úgy tűnt, hogy az új szabályozást a polgári kollégium vezetőjének “megmentésére” használják majd. De a dolgok gyorsan változnak, mert a politikai elit iránymutatása az eseményekben bekövetkező apró fordulatokat generál és a bíróságok, mint hűbéresek is igyekeznek ezekkel a változásokkal együtt fordulni (erről itt olvasható egy kiváló cikk: Egész pontosan meg lehet mondani, hogyan befolyásolja a politika a bíróságokat). És a változások napról-napra történnek. A változásoknak pedig mindig vannak vesztesei is. Talán ezek azok a változások, melyek miatt a legfrissebb OBT állásfoglalás szerint mégiscsak méltatlan volt a főhősünk viselkedése, melyet az alábbi mondattal erősítettek meg:

“A bíró hivatásához méltatlan annak a bírónak, vagy bírósági vezetőnek a magatartása, aki nyilvánosság előtt illeti általánosságban negatív kritikával a bírósági eljárások résztvevőit, illetve bármely más szakmai csoportot.” (5/2017. (II.13.) OBT állásfoglalás)

Mivel ez egy valódi reality, ezért kíváncsian várjuk a  folytatást. A változások és szankciók tekintetében mindenképpen 🙂

A teljes állásfoglalás letölthető itt: 5_2017_II_13 Etikai Állásfoglalás

Közvetlen link a megjelenés helyéhez: Birosag.hu Etikai Állásfoglalások