PITEE Egyesület által képviselt EJEB eljárások összefoglalója

Kedves Olvasóink!

Az elmúlt években a PITEE Egyesület – egyéb ügyek képviselet mellett – több, mint 60 eljárást is indított az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB, Strasbourg) előtt devizahiteles törvényekkel kapcsolatban.

Az Egyesület további eljárásokat készít elő az önálló zálogjog bevezetéséről szóló 2016. évi LXXVII. törvény és az AB 2017.06.27. napján kelt 3166/2017. (VII.6) végzése ellen. (Ügyszám: IV/02036/2016)

Az EJEB eljárás indításának feltétele minden esetben az, hogy az érintettek alkotmányjogi panaszt nyújtsanak be az Alkotmánybírósághoz (AB). Ehhez a PITEE Egyesület weboldaláról lehetett megfelelő formaleveleket letölteni: Beadvány minták.

Az alkotmányjogi panasz benyújtására azért van minden esetben szükség, mert EJEB eljárás kizárólag akkor indítható, ha az adott kérelmező a saját hazájában rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségeket kimeríti a vitatott kérdésben, így az Alkotmánybíróság – mint a hazai legmagasabb fórum – elutasító végzése feltétlenül szükséges. Aki nem nyújt be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybírósághoz, az nem tudja igazolni, hogy kimerített minden hazai jogorvoslati lehetőséget. Ennek hiányában az Egyesület nem is tudta vállalni az adott ügy képviseletét. (Erről itt olvasható a Pitee írása: Minden peres út Strasbourgba vezet)

2015-től három alkalommal tettek közzé Strasbourgi eljáráshoz való csatlakozás lehetőségéről szóló tájékoztatást úgy, hogy mindezt megelőzően a PITEE Egyesület 2015. május 22-én már két egyéni ügyben indított eljárást. Erről bővebben itt olvashat: Két kereset már Strasbourgban van! Regisztráljon Ön is!

A strasbourgi bíróság ezeket az ügyeket befogadta. Azonban a bíróság cikkünk megjelenésééig még nem hozott döntést egyik esetben sem. A PITEE Egyesület haladéktalanul közzéteszi a weboldalán, ha a bíróság a döntését meghozta.

A PITEE Egyesület által Strasbourgban indított eljárásokról szóló híreiket időrendi sorrendben itt olvashatják (kattintás a vastagon szedett betűkre):

Az első: 2015. június 15. – Regisztráció – Négy lépés Strasbourg!
Ehhez kapcsolódóan megjelent további cikkei az Egyesületnek:

Ezt a keresetet a strasbourgi bíróság nem fogadta be, annak ellenére, hogy pontosan ugyanolyan eljárásban már két egyedi ügyet befogadott korábban: Két kereset már Strasbourgban van! Regisztráljon Ön is!
Az elutasításról szóló hír itt olvasható: A strasbourgi bíróság nem fogadta be az első csoportos keresetet

A második: 2015. november 11. – Csatlakozzon a második csoportos strasbourgi keresethez!
2015. március 29-én adtak hírt arról, hogy ezeket az eljárásokat a bíróság befogadta, melyről itt olvashatnak: A Strasbourgi bíróság befogadta a devizahitelesek beadványait (második kör).

Annak ellenére, hogy az ügyeket a bíróság befogadta, cikkünk megjelenésééig még nem született eredmény egyik esetben sem. Amint ez megtörténik a Pitee haladéktalanul közzéteszi azt weboldalán.

A harmadik: 2016. május 27. – Irány Strasbourg – Autó és Személyi Hitelesek
Ehhez kapcsolódóan megjelent további cikkei az Egyesületnek:

 

Kérjük kísérje figyelemmel a weboldalunkat, vagy a PITEE egyesület weboldalát (www.pitee.org) annak érdekében, hogy mindig értesüljön az Európai Bíróságokkal kapcsolatos aktuális jogi lépésekről.