Szerelem, mutyi, bíróság

Kedves Olvasóink!

Egy jogállamban a címben szereplő három szót egyazon témában soha nem lehetne leírni. Miért nem? Mert egy jogállamban a bíróságok tekintélyét soha nem árnyékolhatja be az, hogy bíróságokon valamilyen ismeretlen ok  miatt olyan bírók mutyizzanak etikai ügyekben, akik ráadásul esetlegesen még szerelmi viszonyban is állnak egymással. Viszont ha ez mégis megtörténik egy országban, akkor felmerül a gyanú, hogy vagy nincs jogállam* vagy ez egy álom, melyben egy őrült hatalmi rendszert ábrázoló színpadon a bíróink, marionett figuraként ugrálnak egy maréknyi bábos kezében, miközben a zsebükből kilógó ítéleteken jövőbe mutató dátumok vannak.

Az Etikai állásfoglalások című írásunkban beszámoltunk arról, hogy milyen érdekes, olykor szórakoztató dokumentumokat lehet a bíróság oldalán fellelni. Hírünket követően az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum közösségi oldalán megjelent feljelentés pedig pontosan az érdekesnek titulált 3/2016-os és 4/2016-os etikai állásfoglaláshoz  szorosan kapcsolódó tényekről szól.

A feljelentést két tiszteletre méltó bíró, dr. Ravasz László (Szegedi Törvényszék) és dr. Szepesházi Péter (BKKB) tette, ismeretlen tettes(ek) ellen, közokirat-hamisítás büntette miatt. Álláspontjuk szerint az Országos Bírói Hivatal (OBH) rendkívüli ülésén hozott etikai állásfoglalás a dátumozásokból kikövetkeztethetően nem keletkezhetett akkor, amikorra azt datálták, de felmerül az érvényesség kérdése is.  Okfejtésükben feltárják azt is, hogy az OBH soros elnöke (dr. Gerber Tamás) és a Szegedi Törvényszék elnöke (dr. Tárkány-Szűcs Babett) vélhetőleg, igen szoros viszonyt ápolnak egymással. Mire végigolvassuk a feljelentést, láthatjuk, hogy minden adott a történetben: szerelem, mutyizás és bíróság, és már csak az a kérdés, hogy elhisszük-e,  hogy ilyen megtörténhet?
A döntésben talán segíthet az is, hogy a bíróságok a devizahiteles ügyekben milyen részrehajlóságot mutatnak a bankok irányába és az is, hogy dr. Wellmann, aki az ország több ezer jogászát sértette meg még mindig felveszi a bérét.

A teljes feljelentést az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség oldalán olvashatják: itt.