Ugyanaz és mégis más: a PBT döntései

Kedves Olvasóink!

A Pénzügyi Békéltető Testület Galcsikné Erdős Éva által képviselt ügyben az Argenta Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt-t új elszámolásra kötelezte.

A 2014. évi 40-es törvény szerinti elszámolás mentén az Argenta 0,- Ft tisztességtelen összeget mutatott ki az adós deviza alapú kölcsönében. Az adós ezt vitatta és a képviselője által készített számításokkal alátámasztva bizonyították, hogy a Pénzügyi Szolgáltató elszámolása hibás.

A PBT határozatában közöltek szerint a pénzintézet a helyes/javított elszámolásban nem érvényesítheti kedvezményként a szerződés 1-60. hónapjában felszámított kezelési költséget, továbbá a tisztességes kamatláb mértéke nem lehet magasabb mint a szerződés létrejöttekor. A túlfizetés összegét jegybanki alapkamattal növelten kell megfizetni az adós számára.

És akkor jöjjön a svédcsavar:

Az adósnak további kettő a fenti beszámoló ügyében lévő szerződéssel teljesen megegyező Argenta szerződése van és az elszámolást mindhárom ügyben ugyanazokkal az érvekkel vitatták. A három ügyben a három eljáró tanácsból kettő elutasította a kérelmet (vagyis a 0,- Ft teljesen rendben volt) és egy tanács hozott kötelezést tartalmazó határozatot az adós javára. Ugyanaz és mégis más. Ki hinné?

Az eredményhez gratulálunk! 🙂