PITEE elsőfok – másodszor

Az idei év legfontosabb eseménye számunkra a PITEE egyesület által képviselt OTP elleni ügy volt, melyben az ún. árfolyamrés miatti semmisségről esett szó. Júliusban a Kúria ítéletet hozott: eszerint a szerződés, mely nem tartalmazza az árfolyamrést, semmis. Nem várt fordulatként azonban a Kúria a hiányzó – ám ismert – árfolyamrést utólagosan beépítette a szerződésbe, ezzel helyreállította, tehát újra érvényessé tette azt. Ezután az ügy visszakerült elsőfokra.

Az újabb elsőfokú tárgyalás tegnap, október 11-én volt. A felperes adós módosította a keresetét két alapvető szempontból:

– kérte egy újabb semmisségi ok megállapítását, illetve

– csak megállapítást kért, elszámolást nem.

(Nem helyes tehát az a sajtónyilatkozat, hogy a bíróság “ahelyett, hogy az elszámolást tárgyalta volna”, hiszen a bíróság a kereseti kérelemhez van kötve, a megfelelő szabályok betartása mellett azt kell tárgyalni, amit a felperes kér!)

A bíróság ennek megfelelően megállapította, hogy a szerződés a Hpt 213 § (1) d) pontja alapján semmis, ugyanis a szerződés nem tartalmazza kellő részletességgel és átláthatóan a hiteldíj (~kamat) emelésének feltételeit. Így nem derül ki világosan, hogy az egyes feltételek (pl. jegybanki alapkamat vagy országkockázati felár) x %-os változása esetén az ügyfelet terhelő kamat pontosan hogyan, hány százalékkal változik, azaz a fogyasztó nem láthatja át, hogy milyen terhekre számíthat.

Az ítélet ugyan még csak elsőfokú, de hasonló indokkal már több másodfokú döntés is született. Amennyiben a szerződés a jelenlegi feltételekkel is jogerősen semmisnek minősül, akkor a banknak vissza kell fizetnie az adós túlfizetését. Tehát nem csak ebből a feltételből adódóan kell egymással elszámolni, korrigálni, hanem a folyósított forintösszeg és az adós összes befizetésének – jelen esetben hatalmas túlfizetésének – a különbségével! 

Szívből gratulálunk dr Lázár Dénes ügyvédnek!

9.P.90.778_2013_5_PKKB_OTP_semmis_Lázár_Wm

 

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .