Ártatlan, mint a ma született bárány

Kedves Olvasóink!

A bíróságok irányítottságát és az állam beavatkozását jól mutatják a devizahitel szerződésekből eredő jogvitákban történt események. Jogállamok ismérve, hogy az állampolgárok alapvető jogait érintő vitás helyzetekben független bíróságok döntenek, mint ahogy az is, hogy ugyanezen állampolgárok által megválasztott kormányzó hatalom nem avatkozik bele a magánjogi szerződésekbe.

A devizás ügyek kapcsán a fenti jogaikat megsértették az adósoknak. dr. Áder János köztársasági elnök állítása szerint ezeknek a devizás adósoknak a száma 1,3 millió család. Család, vagyis több millió ember, akik nap mint nap még mindig nyögik a terhét annak, hogy szintén a közjogi méltóság szavaival élve „…anélkül, hogy bármilyen felelősséget, akár az egyik, akár a másik oldalon keresnénk, az addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, az akkor, amikor ezeket a devizahitel szerződéseket megkötötték, nem biztos, hogy érvényesült.”

Mondta ezt dr. Áder egy a 7-8. évfolyamos általános iskolások számára kifejlesztett pénzügyi ismeretterjesztő tankönyv és munkafüzetet bemutatóján úgy, hogy közmondásokkal szemléltetett valamint a saját életéből hozott pénzügyi döntésekről mesélt. Az, hogy nem érdemes felelősöket keresni bármelyik oldalon, az az elmúlt években láthatóvá vált, hiszen minden felelősséget és kockázatot az adósra hárítottak azzal, hogy az eredeti játékszabályokat az ország vezetése menet közben átírta amellett, hogy a bíróságok fölé pallost helyezett. Teljesen világos, hogy a köztársaság elnökének ezt kell mondania, hiszen a devizahitelezés elterjedésének időszakában a kormánypárt elnöke volt, így a devizahitelezés elterjedésében a felelőssége óriási lenne, ha ezt valaha is vizsgálná valaki.

Nos, szorosan ide tartoznak Orbán Viktor szavai 1988-ban a bíróság feladatáról a Magyar Hírlap elleni sajtó-helyreigazítási per után  (részlet) :

“Ők azok akik ebben az országban egyedül megtehetnék helyzetüknél fogva, hogy  azt mondják, hogy :

„ NEM! Nekünk mondhatjátok ti, hogy ezt kell hozni meg ide telefonálhattok. NEM!  Nekünk van egy jogrendünk , mi ezt a hónunk alatt tudjuk , erre támaszkodunk és erkölcsileg mi azt mondjuk, hogy nem folytatható, hogy a párt idetelefonál  meg ilyen döntéseket hozni.”

 Ők lennének  az egyetlenek akik ezt megtehetnék és ez a feladatuk, hogy ezt megtegyék és nem ezt teszik.”

(A beszéd-részlet meghallgatható itt: Orbán Viktor a bíróságok feladatáról)

A miniszterelnök és a köztársasági elnök is vastagon felelős a devizahitel miatt adós-rabszolgaságba taszított családok helyzetéért az ehhez szorosan kapcsolódó alapvető jogoktól való megfosztásukért, a jogállam felszámolásáéért és a bíróságok függetlenségének megszüntetéséért. Ezért jogot formálunk arra mi is, hogy népi bölcsességgel zárjuk sorainkat:

Látjuk a miniszterelnök korai (talán egy másik énjének) gondolataiból, hogy nem akarták ők ezt, csak hát az “alkalom szüli a tolvajt” és az “aranykulcs minden ajtóba beillik”  akkora befolyással bírt a hatalmi elitre, hogy most itt tartunk. Persze tudjuk azt is, hogy “addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik”, de nyilvánvaló, hogy abban közel sincs akkora érdeke az ország vezetőségének, hogy az állampolgári tudatosság is úgy fejlődjön, mint a pénzügyi.

Forrás:
Küldetések a pénz világában – dr. Áder János, köztársasági elnök … 5.