Argenta Faktor (HitEx-es lízingszerződés) kereset elutasítva

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és a felperes Argenta Faktor Zrt. keresetét elutasította.

A felperes jogelődje a HitEx Pénzügyi Zrt. által nyújott pénzügyi lízingszerződéshez kapcsolódóan a bíróság megállapította, hogy a szerződés az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatás elégtelensége okán érvénytelen, ezért a keresetet elutasította.

Első fokon a bíróság az eljárásában hosszan és részletesen vizsgálta, hogy az árfolyam emelkedésének viseléséről való tájékoztatás megfelelt-e a szabályozásoknak, összevetve azt az Európai Uniós irányelvekkel és az Európai Bíróságok általi határozatokkal is. Lízngszerződések esetében a pénzügyi szolgáltatónak nem volt kötelezettsége külön dokumentumba foglalni a kockázatfeltárást, azonban a szerződésnek és/vagy a hozzá kapcsolodó ÁSZF-nek tartalmaznia kell a (megfelelő) tájékoztatást.
„Perbeli esetben azonban a megfelelő tájékoztatás teljesen hiányzott.” (I. fokú ítélet 16. oldal)

A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Az adóst dr. Zemlényi István ügyvéd képviselte.

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.