AB Panasz – PITEE Egyesület

A PITEE Egyesület ismét panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz a devizahitelesek védelmében egy adós, mint indítványozó képviseletében.

A PITEE Egyesület az indítványozó devizahitel adós ügyében azt a panaszt fogalmazta meg az Alkotmánybíróság felé, hogy a DH törvényeket tegye semmisség, ugyanis egy jogállamban a visszamenőleges jogalkotás megengedhetetlen. A beadvány három pontban a Szegedi Törvényszék és a Kúria által hozott ítéletek, a Kúria 6/2013. PJE határozat 4. pontját, a 2/2014. PJE határozat 3. pontját és a 1/2016. PJE határozat 1.c) pontját valamint a 2014. évi XXXVIII. törvény 3. §-ának (DH törvény) semmisség tételét kéri, mert azok sértik az indítványozó tisztességes eljáráshoz való jogát.

A PITEE Egyesület indokolása szerint az indítványozó ügyében született ítéletek alaptörvény-ellenes jogforrásokat tartalmaznak, melyek az adott bíróságok döntéseit érdemben befolyásolták, ennélfogva a felsorolt határozatok és törvényhely semmissé tétele az indványozó ügyében született ítéletek semmisségét is eredményezné. A panasz kitér arra is, hogy az indítványozó 2008-ban kötött kölcsönszerződése ha a bíróságok a rHpt. 213. § (1) bek. c) pontját alkalmazták volna (árfolyamrés tekintetében), akkor az eleve érvénytelen lett volna, mely esetben az indítványozó kereseti illetve felülvizsgálati kérelme megalapozott lett volna, ezzel szemben a bíróságok a fent említett határozatok és DH vagy Bankmentő törvényt alkalmazták, melyek megalkotásának célja nyilvánvalóan arra irányult, hogy a rHpt. 213. § (1) bek. c) pontja miatti semmisségi okot kiküszöbölje.

A panasz egyértelműen a visszamenőleges jogalkotás törvényességének vizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól, hiszen ezek a jogi aktusok megfosztották az indítványozót a rHpt. 213. § (1) bek. c) pontja által garantált jogaitól úgy, hogy az indítványozó ügyében hozott bírói döntéseket érdemben befolyásolták.

További részletek a PITEE oldalán: AB Panasz a devizahiteles törvények ellen

Alkotánybírósági panasz letölthető ITT – Alkotmányjogi Panasz a devizahiteles törvények ellen.


Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.