Finalp/Summit/japán yen keresetelutasítás

Másodfokon is elutasításra került a Finalp Zrt. keresete a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság által.

2007-es gépjárművásárláshoz kapcsolódó japán yen alapú fogyasztási kölcsönszerződést kötöttek a felek. Az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatás azonban ennél a szerződésnél sem elégítette ki a törvényi feltételeket, ezért az elsőfokú bíróság a felperes Finalp Zrt. (korábbi nevén Summit Pénzügyi Zrt.) keresetét elutasította.

A felperes fellebbezésében – többek között – hivatkozott arra is, hogy „nem várható el a felperestől olyan tájékoztatás, amelyről tudomása sem volt. Jelen esetben felperes, mint pénzügyi vállalkozás és nem hitelintézet semmilyen ráhatással és ismerettel nem rendelkezett arról, hogy a devizaárfolyamok vonatkozásában milyen változások várhatók.” (Ítélet 4. oldal) További magyarázata szerint:

Ítélet 4. oldal

A másodfokon eljáró bíróság azonban ezeknek a „nyomós” érveknek ellenére is úgy látta, hogy az elsőfokú bíróság helyesen járt el, amikor megállapította a kölcsönszerződés tisztességtelenségét és a Finalp Zrt. keresetét elutasította. Indokolásában rámutatott arra is, hogy „a bíróságnak nem szabad a fogyasztóval szemben túlzottan magas elvárhatósági mércét érvényesíteni, figyelemmel kell lennie arra, hogy a felek között „információs egyensúlyhiány” áll fenn.” (Ítélet 9. oldal)

Az ügyben az 1000. számú Ügyvédi Iroda, dr. Dantesz Péter ügyvéd járt el.
iroda: 061 212 2174;
mobil: 06 30 825 4835; 06 30 201 9374;
email: ezres@t-online.hu

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.