Erste Lízing/EOS keresete elutasítva. Jogerős.

A Kecskeméti Járásbíróság nem találta megalapozottnak az EOS Faktor Zrt. keresetét, ezért elutasította. Az EOS Zrt. az ítélet ellen nem nyújtott be fellebbezést, így az jogerős.

A bíróság megítélése szerint az Erste Lízing által az árfolyamkockázatról adott tájékoztatása nem csak egyértelmű tájékoztatásnak, hanem egyértelmű és világos szerződési feltételnek sem minősül.

Az ítéletből: „A bíróság osztotta az alperesi képviselő álláspontját, hogy az alperesi fogyasztók a jogszabály által előírt tájékoztatást az árfolyamkockázatról nem kapták meg, egyrészt azért, mert a felperesnek a tájékoztatás tartalmát kellett bizonyítania, önmagában azon adósi nyilatkozat, hogy a tájékoztatást megkapták, erre nem elegendő; másrészt a tájékoztatásnak direktnek kell lennie, az általánosan tájékozott fogyasztónak nem feladata, hogy a szerződés egyes rendelkezéseiből következtetéseket vonjon le. Ennek pedig az a következménye, hogy a fogyasztó az árfolyamkockázat viselésére nem kötelezhető, vagyis az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó szerződési kikötés teljes egészében érvénytelen. Mivel az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó rendelkezés a szerződéses főszolgáltatás körébe tartozik, annak tisztességtelensége a szerződés egészének érvénytelenségét eredményezi. Az alperesi képviselő a másodlagos ellenkérelmében a szerződéssel szemben érvénytelenségi kifogást terjesztett elő, mely a keresettel szemben való védekezést jelenti, annak eredményes bizonyítása esetén a jogkövetkezmény az, hogy az érvénytelen szerződésre a felperes követelést nem alapíthat. Ezért a bíróság a felperesnek a szerződésből eredő tartozás megfizetése iránti követelését nem találta megalapozottnak.”

Az adóst dr. Zugh Katalin ügyvéd képviselte.
mobil: 06 20 956 5880

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.