Summit/Finalp, szerződés érvénytelenségéből eredő jogkövetkezmény, 6.Pf.20.786.2021.8. jogerős, dr. Dantesz Péter

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

A SUMMIT Pénzügyi Zrt. 2008-ban gépjármű vásárlásra japán jen alapú kölcsönt nyújtott felperes adós részére. Adós 2016-ban pert indított a Finalp Zrt. (Summit jogutód) ellen a köztük érvényben lévő szerződés érvénytelenségének megállapítása érdekében, mely ügyben a bíróság közbenső ítéletben megállapította a szerződés érvénytelenségét. A jogkövetkezmény tekintetében a folytatódó eljárásban a bíróság megállapította, hogy a peres felek által kötött szerződés érvénytelen és a kölcsönszerződést érvényessé nyilvánította oly módon, hogy a szerződéskori árfolyamhoz képest a felperesre kedvezőtlen árfolyamkockázat felső határát 20%-ban határozta meg.

Az elsőfokú eljárás ellen mindkét fél fellebbezéssel élt. Felperes kérte az ítélet részbeni megváltoztatását akként, hogy a bíróság nyilvánítsa érvényessé a szerződést úgy, hogy adós az árfolyamkockázat viselésére egyáltalán nem köteles, míg alperes többek között a felperes jogkövetkezményre vonatkozó keresetének elutasítását kérte.

A Fővárosi Ítélőtábla a fellebbezéseket alaptalannak találta, az elsőfokú bíróság döntésével egyetértett, kisebb pontosítást eszközölt csak az elsőfokú ítélet szövegezésében, egyébiránt a elsőfokú ítéletet helybenhagyta, mely alapján az adós a szerződéskötéskori árfolyam + 20% értéken köteles csak az árfolyamkockázatot viselni.

Adóst a perben az 1000. számú Ügyvédi Iroda, dr. Dantesz Péter ügyvéd képviselte.
Elérhetőségek: 06 1 212 2174; 06 30 825 4835; 06 30 201 9374; ezres@t-online.hu

Az ítélet letölthető ITT – 6.Pf.20.786.2021.8. dr. Dantesz Péter

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.