AB Panasz – PITEE Egyesület – hiánypótlás

Korábban hírt adtunk arról, hogy a PITEE Egyesület Alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz a devizahitelesek érdekében (AB Panasz – PITEE Egyesület), melyben az indítványozó devizahiteles adós ügyében azt a panaszt fogalmazta meg az Alkotmánybíróság felé, hogy a DH törvényeket tegye semmisség, ugyanis egy jogállamban a visszamenőleges jogalkotás megengedhetetlen. 

Az Alkotmánybíróság hiánypótlást kért az ügyben. Álláspontjuk szerint az indítvány hiányos, mert az nem tartalmaz részletes, alapjogi érveléssel ellátott indokolást, hogy a sérelmezett döntések miért ellentétesek az Alaptörvény megjelölt rendelkezéseivel, ezért annak elbírálása nem lehetséges.

A PITEE Egyesület benyújtotta a hiánypótlást, melyben azt a választ fogalmazta meg, hogy az Alkotmánybíróság által elvárt a hiánypótlásban megfogalmazott tartalmi kritériumok alaptörvény ellenesek, ugyanis a vonatkozó jogszabályok nem tartalmazzák azokat az elvárásokat, melyet a hiánypótlásban kér az Alkotmánybíróság. Ezen túlmenően indokolást ad a PITEE Egyesület arra is, hogy az eredeti beadvány egyébként megfelel az Alkotmánybíróság korábbi döntéseiben megfogalmazott feltételeknek.

A PITEE Egyesület az eljárás során egyúttal a Velencei Bizottság figyelmét is felhívja az adott ügyön keresztül bemutatva, hogy a magyar rendes bíróságok visszamenőleges hatályú jogszabályokat alkalmaznak, így Magyarország nem felel meg az Európa Tanács tagságának feltételeinek, ezért szükséges lenne a Bizottságnak jogi tanácsokkal ellátnia Magyarországot.

Részletek a PITEE oldalán: AB Panasz a devizahiteles törvények ellen (Hiánypótlás)


Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.