Bank Plus Bank Zrt./Cofidis kereset elutasítása

A Tatabányai Törvényszék az 1.Pf.20.011/2020.18. számú ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és a felperes Cofidis S.A keresetét elutasította.

A törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a szerződés érvénytelenségére alapított ellenkérelemben foglaltakra tekintettel a szükséges bizonyítási eljárást lefolytatta, a tényállást túlnymorészt helyes állapította meg, azonban a törvényszék az árfolyamkockázatról való tájékoztatás tisztességtelenségének megítélésével összefüggő jogi álláspontját nem osztotta.

„l41] Mindezekre tekintettel a perbeli szerződésnek az árfolyamkockázatnak a fogyasztóra történő telepítéséről rendelkező kikötései a megfelelő tájékoztatás hiányában nem voltak világosak és érthetőek, ezért az r.Ptk. 209. § (1) és (5) bekezdése alapján tisztességtelenek, ami a szerződés teljes érvénytelenségét edményezi. A szerződés érvénytelenségének általános
jogkövetkezménye, figyelemmel az 1/12010. (VI. 28) PK vélemény 1. pontjában foglaltakra, hogy az ilyen ügyletre jogot alapítani nem lehet, a szerződés alapján célzott joghatások nem érhetőek el, így a szerződésre alapítottan a felperes az alperesekkel szemben igényt nem érvényesíthet. Ebből következően jelen peres eljárásban, mivel az érvénytelenségre alapított ellenkérelem megalapozott volt, de az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazására kérelem nem került előterjesztésre, marasztalásra nem kerülhet sol, hanem a kereset elutasításának volt helye. Ezen eltérő jogi álláspont alapján a törvényszék a Pp, 253. § (2) bekezdése alapján az elsőfokú ítéletet teljes egészében megváltoztatta és a felperes keresetét elutasította.

Az adós jogi képviseletét dr. Olsavszky Péter ügyvéd látta el.
Elérhetőségek: 06 20 273 2302

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.