C-932/19; C-609/19 EDE

Két a deviza adósokat érintő előzetes döntéshozatali eljárást lajstromoztak a napokban az Európai Bíróságon. Az egyik ügyet hazai kezdeményezésnek köszönhetjük, melyet a Győri Ítélőtábláról terjesztettek elő a másikat Franciaországi bíróságról nyújtották be.

Az itthoni ügyben egy az OTP Bank elleni folyó perben a bíróság arra a kérdése vár választ, hogy ellentétes-e az európai szabályozással a DH1 törvény azon rendelkezése, mely az eltérő deviza árfolyamok használata miatt az egyébként semmis szerződés esetében, ezen kikötés helyébe az MNB árfolyamokat lépteti, ezzel érvényben tartva a szerződést anélkül, hogy a fogyasztó erre irányuló akaratát figyelembe vette volna.
(C-932/19 – Kraváczné ügy)
Frissítés 2020.10.19. Mérföldkő vagy végállomás lesz-e az Európai Unió Bíróság döntése? (C-932/19) – Pitee Egyesület

A francia ügyben négy kérdést tett fel az eljáró bíróság. Az első kérdéssel arra szeretne választ kapni, hogy a szerződés elsődleges tárgyának tekinthető-e rögzített törlesztőrészletet előíró szerződéses feltétel azzal, hogy az árfolyamváltozás miatt a törlesztőrészlet kamatrészének növekedése a futamidő hosszabbodásához illetve a tartozás megnövekedéséhez vezet, majd ehhez kapcsolódóan a második kérdése arra irányul, hogy ajelentősen megnövekedett törlesztőrészlet illetve futamidő hosszabbítás nem keletkezetet-e lényeges egyenlőtlenséget a felek jogai és kötelezettségei között.

A harmadik és negyedik kérdés arra irányul, hogy a 93/13 irányelvet úgy kell-e érteni, hogy megköveteli-e azt, hogy a kölcsönszerződés feltételeinek világosságát és érthetőségét a szerződés megkötésekor fennálló és az előre látható gazdasági eseményekre hivatkozva értékeljék, figyelemmel a hitelező szakértelmére illetve a kölcsönszerződés feltételeinek világosságát és érthetőségét úgy értékeljék, hogy a szakértő hitelező által adott információk nem veszik figyelembe az árfolyamváltozásra ható gazdasági környezetet.
(C-609/19 – BNP Paribas Personal Finance ügy)

Az általunk követett EDE eljárások összesítője megtekinthető itt: Európai Bíróságok

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.