Defactoring (Erste Leasing) elutasítva

A Miskolci Törvényszék a Defactoring Zrt. felperes érvénytelenségből eredő elszámolási igény keresetét – az első fokon eljáró Szikszói Járásbíróság ítéletét helybenhagyva – elutasította.
Ez esetben a felülvizsgálat lehetősége eleve kizárt a (kisértékű) pertárgyérték miatt.
Az ítélet jogerős.

Az Erste Lízing Autófinanszírozási Zrt. és adós között létrejött kölcsönszerződésből eredő követelést a pénzintézet a Defactoring Zrt-re engedményezte. A Defactoring Zrt. az adóst a peres eljárásban kérte kötelezni a követelés megfizetésére.
Az elsőfokon eljáró Szikszói Járásbíróság a Defactoring Zrt. felperes érvénytelenségből eredő elszámolási igény keresetét elutasította. A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék megállapította , hogy az elsőfokú bíróság a jogvita elbírálása szempontjából irányadó tényállást helyesen állapította meg, és a keresetet elutasította másodfokon is.

A Defactoring Zrt. követelését a szerződés érvényessé nyilvánítása által kívánta érvényesíteni, azonban a bíróság megállapította, hogy engedményesként erre nincs joga, ugyanis érvénytelenség jogkövetkezményének levonását csak az engedményező vagyis az Erste Lízing Autófinanszírozási Zrt. kérhette volna. A másodfokon eljáró bíróság álláspontja szerint a szerződés érvényessé nyilvánítása nem más, mint a szerződés módosítása.
Ebből pedig az következik, hogy akár a szerződés érvénytelenségének megállapítása, akár az érvényessé nyilvánítására vonatkozó jogosultság a követelést megszerző engedményest nem illetik meg.

Az adóst dr. Nyulászi Márk ügyvéd képviselte.
Elérhetőség: 06 70 605 8987

Pervitelben szükséges számítások, kimutatások készítése:
Erdősi Éva +36 70 324 4298

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel (HitelSikerek és az írás címe) idézhetők, illetve tehetők közzé, beleértve a felhasznált képeket is!
www.hitelsikerek.hu weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.
Továbbiak ITT: ©Minden jog fenntartva ÜgyKe Egyesület

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
A HitelSikerek nem végez tanácsadást, sem közvetítést!
A HitelSikerek csoport ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
!
Bővebben ITT: A HitelSikerek védelmében