Érvénytelen, mint a német márka

Kedves Olvasóink!

A Lombard Finanszírozási Rt/Zrt. olyan szerződéseket kötött tömegesen, melyek a törvény által kötelezően előírt kamat értéket nem tartalmazták. Ezek a szerződések a megkötésükkor hatályos törvények szerint legalább annyira érvénytelenek voltak, mint 1999-től a német márka. Sajnos a devizahitelezés csapdája miatt az adósoknak hosszú perekben, irányított bíróságok előtt kell ezt a tényt a mai napig is bizonygatniuk. Az alábbi esetben szerencsére jogerőig sikerült is az adóst képviselő ügyvédeknek az igazságot kiharcolniuk.

2004 augusztusban az adós kölcsönszerződést kötött a Lombard Finanszírozási Rt-vel, gépjárművásárlás céljából. A kölcsön összege 5 millió Ft volt, a törlesztőrészletek száma 72 db, a mértékadó devizanem CHF, a THM 9,17%, kamatot pedig nem közölte az egyedi szerződés. A szerződéskötést megelőzően az autót értékesítő kereskedőnél finanszírozási kérelmet írt alá az adós, mely tartalmazta a szerződésből hiányzó kamatot.
Lombard a szerződést 4 évvel később felmondta és 2009-ben az Argenta Faktor Zrt-re engedményezte a szerződést. Mivel a szerződés már 2008-ban megszünt, így a DH törvények szerinti elszámolásra nem került sor.

Az elsőfokú bíróság ítéletében (2017.november) megállapította, hogy a szerződés a kamatot nem tartalmazza, ezért az a törvény szerint semmis, érvénytelen. Letölthető itt: Lombard Argenta_drmandli

Az Argenta fellebbezést nyújtott be, de a másodfokú bíróság az érvelést nem találta alaposnak, ezért az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ítélet jogerős. Letölthető itt: Lombard Argenta_II.fok_drmandli

Az ügyet dr. Mándli Ádámné dr. Pethő Annamária ügyvédő képviselte.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel (link és/vagyHitelSikerek és az írás címe) idézhetők, illetve tehetők közzé, beleértve a felhasznált képeket és csatolmányokat is.