Jó hír! Jogszabályváltozás !

2021. március elsejével – hosszú idő után végre – módosult a gépjárművek ideiglenes forgalomból kivonását szabályozó rendelet – 326/2011.(XII.28). Korm.rendelet 100.§ – , kedvező irányban, ami főleg a gépjármű kölcsönnel rendelkezőket és mindenek előtt a Merkantil bank ügyfeleit érinti pozitívan.

Hatályon kivül helyezték a rendelet (4) bekezdését, ami a bankot – mint a törzskönyvet birtokló pénzintézetet – jogositotta fel az ideiglenes forgalomból való kivonás kezdeményezésére.

2021.03.01. napjától kezdődően, NEM VONHATJA KI sem a BANK, sem meghatalmazottja az autót a forgalomból akkor sem, ha nála „megőrzésre” a törzskönyv, ezt kizárólag a forgalmi engedélybe bejegyzett – Kknytv 2.§. 9. pontja által meghatározott – tulajdonos/üzembentartó teheti meg, és a visszahelyezés joga is kizárólag tulajdonost/üzembentartót illeti meg.

További pozitívum, hogy akinek jelenleg kivonás alatt van a járműve, korábbi, a bank kérelmére hozott kormányhivatali határozat alapján, azonnal vissza tudja helyezni ügyfélkapuján vagy személyesen kormányablakban azt a forgalomba, 2.300 Ft illeték megfizetése ellenében.

Ez az ideiglenes forgalomból való kivonás lehetőségével kapcsolatos banki gyakorlat, ami joggal való visszaélésre adott lehetőséget, jelen állás szerint megszünt.
Kedvező változás továbbá azok részére, akik saját maguk kívánják kivonni a járművüket ideiglenesen a forgalomból, hogy az ideiglenes kivonás 6 hónap helyett 1 évre kérhető.