Kormányrendelet az eljárásjogi intézkedésekről

A 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról valamint a vészhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 73/2020. (III.31.) és 74/2020. (III.31.) Kormányrendelet letölthető itt:

A rendeletekből kiemelendő a 11. szakasz 21.§ (1)-(7) bekezdései, melyek a polgári peres ügyek lefolytatásáról rendelkeznek. Ezek alapján a pereket a perfelvételi tárgyalás mellőzésével kell folytatni és minden további nyilatkozat megtétele kizárólag írásban történhet. Az érdemi tárgyalásokat lehetőség szerint elektronikus eszközök igénybevételével kell megtenni, de ennek hiányában ez beszerezhető írásban is és ugyanez alkalmazandó személyes meghallgatás szükségessége esetén is.

Az eljárás szünetelésére a felek közös kérelmére korlátlan számban van lehetőség.

További figyelembe ajánlott rész a rendelet 97.§ (2) és (3) pontja, mely a korábban elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet kapcsán rendelkezik az ügyek folytatására vonatkozó határidőkről.

Sajnos ebben a rendkívüli helyzetben a szóbeliség elve nem tud érvényesülni, ezért valószínűleg a jogi képviselők munkája jelentősen megnő egy-egy adott ügyben és általánosságban is, hiszen minden egyes lépést további iratokkal kell lebonyolítani majd, de ettől függetlenül, az eljárások folytatódására való tekintettel továbbra is kérjük, hogy legyenek körültekintőek a saját ügyükben és amennyiben szükséges vegyék fel a kapcsolatot jogi képviselővel.

Ügyvédeink listája itt található: Ügyvédlista

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
A HitelSikerek nem végez tanácsadást, sem közvetítést!
A HitelSikerek csoport ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
!
Bővebben ITT: A HitelSikerek védelmében

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel (HitelSikerek és az írás címe) idézhetők, illetve tehetők közzé, beleértve a felhasznált képeket is!
www.hitelsikerek.hu weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.
Továbbiak ITT: ©Minden jog fenntartva ÜgyKe Egyesület