Lombard másodfokon is elutasítva

A Mosonmagyaróvári Járásbíróság majd a Győri Törvényszék által hozott ítéletben az árfolyamkockázat tisztességtelensége szerződéses kikötések miatt került sor a kereset elutasítására mindkét bíróság által.

A 2009-es gépjármű megvételéhez nyújtott 1,9 millió Ft összegű, CHF alapú kölcsönre szerződtek a felek, mely szerződést a Lombard Lízing Zrt. 2013-ban felmondta és a fennálló tartozást a Gépjármű Eurotax szerinti értéke + 2.169.234 forintban határozta meg, vagyis 4 év rendes törlesztés után a tartozás az eredeti kölcsön összegénél milliós forintösszeggel magasabb volt, mely elsősorban a szerződés árfolyamkockázati tényezőjéből fakadt.

Az elsőfokon eljáró bíróság megállapította, hogy a Lombard Lízing Zrt. a változó árfolyamból eredő költségek tekintetében teljeskörű, korlátlan kockázatvállalást telepített az adósra úgy, hogy ekörben az elvárható tájékoztatást (előzetesen) nem adta meg. A szerződéses kikötések ilyen jeleggű tisztességtelensége a szerződés érvénytelenségét eredményezik, melynek következményeként a bíróság a keresetet elutasította.

Az elsőfokon eljáró bíróságggal a másodfokon eljáró Győri Törvényszék is egyetértett és az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A másodfokú ítélet 14. pontja szerint az, hogy az adós az Üzletszabályzatot nem olvasta el, ugyan valóban nem jelent gondos eljárást a részéről, azonban a kockázatok feltárása és azoknak a bemutatása a banknak akkor is kötelezettsége lett volna, melyeknek bizonyíthatóan nem tett eleget. Emelett megjegyzi, hogy a nyújtott tájékoztatásban a “kamatváltozás II.” megnevezés pedig megtévesztő jellege miatt sem felel meg a tájékoztatásnak.

Adóst a perben dr. Mándli Ádámné dr. Pethő Annamária valamint dr. Mándli Ádám ügyvédek látták el.
Elérhetőség: 06 70 285 6057

Pervitelben szükséges számítások, kimutatások készítése:
Erdősi Éva +36 70 324 4298

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
A HitelSikerek nem végez tanácsadást, sem közvetítést!
A HitelSikerek csoport ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
!
Bővebben ITT: A HitelSikerek védelmében

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel (HitelSikerek és az írás címe) idézhetők, illetve tehetők közzé, beleértve a felhasznált képeket is!
www.hitelsikerek.hu weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.
Továbbiak ITT: ©Minden jog fenntartva ÜgyKe Egyesület