Merkantil szerződés érvénytelen

A Fővárosi Ítélőtábla rész- és közbenső ítéletben megállapította, hogy a peres felek által 2007. október 6-án megkötött deviza alapú kölcsönszerződés érvénytelen.

Az érvénytelenség oka, hogy a korlátlan árfolyamkockázat viselésének fogyasztóra való telepítéséről szóló feltételek nem világosak és nem érthetőek, továbbá a szerződő felek viszonyában a jóhiszeműség követelményét sértve egyensúlytalan helyzetet teremtenek, ezért tisztességtelenek.

A bíróság indokolásában az árfolyam (változása) az árfolyamrés és a törlesztőrészletek (változásának) szentháromságát együtt vizsgálva is arra a megállapításra jutott, hogy az adós egyáltalán nem lehetett tisztában a kötelezettsége működési mechanizmusával és e mechanizmusnak a fizetési kötelezettségeire gyakorolt tényleges hatásával. A fogyasztó felperes e három szerződési feltétel mellett nem tudta megállapítani és ellenőrizni, hogy az aktuális fizetési kötelezettsége melyik feltételre visszavezethetően és hogyan változott.

A kölcsönszerződés tisztességtelenségen alapuló érvénytelenségének jogkövetkezményéről az elsőfokú bíróságnak kell döntenie a felek közötti elszámolásra is kiterjedően, amelynek eredménye alapján hozható megalapozott érdemi döntés a törzskönyv kiadása iránti keresetről is.

Adóst a perben dr. Csitos Eszter ügyvéd képviselte.
Elérhetőségek: csitoseszter@gmail.com

Pervitelben szükséges számítások, kimutatások készítése:
Erdősi Éva +36 70 324 4298

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
A HitelSikerek nem végez tanácsadást, sem közvetítést!
A HitelSikerek csoport ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
!
Bővebben ITT: A HitelSikerek védelmében

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel (HitelSikerek és az írás címe) idézhetők, illetve tehetők közzé, beleértve a felhasznált képeket is!
www.hitelsikerek.hu weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.
Továbbiak ITT: ©Minden jog fenntartva ÜgyKe Egyesület