Banif Plus/Cofidis kereset elutasítás

Az elsőfokú bíróság ítéletét a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság megváltoztatta és a Cofidis S.A. keresetét elutasította.

Az elutasítás oka, hogy felperesnek az árfolyamkockázatról nyújtott tájékoztatása elégtelennek bizonyult. E hiányosság miatt az adós, mint fogyasztó nem tudta felmérni a deviza alapú kölcsön visszafizetésének teljes és valós kockázatát annak a reá hátrányosan ható gazdasági következményeit. Mivel ezen szerződéses kikötések a hiányosságuk miatt nem tekinthetőek világosnak és érthetőnek, ezért azok tisztességtelenek és a Ptk. 209/A. §(2) bekezdése alapján semmisek.

Az árfolyamkockázat fogyasztóra történő áthárítása a szerződés elsődleges tárgyához tartozik, a főszolgáltatás részét képezi, ezért annak semmissége esetén a Ptk. 239.§ (2) bekezdése alapján a szerződés teljes egészében érvénytelen. Érvénytelen szerződéshez jogkövetkezmény nem fűződik (Ptk. 198. § (1) bek.), ezért a kereset elutasításának van helye.

Adósi képviselő a perben dr. Némethi Csanád ügyvéd volt.
Elérhetőségek: idopont.nemethi@gmail.com; 06 1 2021659

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.