Budapest Hitel- És Fejlesztési Bank, árfolyamkocka, érvénytelen, közbenső ítélet 57.Pf.631.851/2021/9.

A Fővárosi Törvényszék, mint másodfokon eljáró bíróság közbenső ítéletével a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. kölcsönszerződésének érvénytelenségét állapította meg, az árfolyamkockázati felvilágosítás hiányosságai és ebből következően az árfolyamkockázatot teljes egészében az adósra hárító szerződési feltételek tisztességtelensége miatt. Az ítélet jogerős.

Az elsőfokú bíróság megállapította a perbeli kölcsönszerződés az adósra korlátlan kockázatot telepítő rendelkezéseinek tisztességtelenségét, mert azoknak a tartalmáról a tájékoztatás megfelelősége nem volt bizonyítható, ezért az adós felmérni sem tudta az árfolyamkockázatból eredő és őt korlátlan mértékben terhelő kockázat gazdasági hatásait. A rendelkezés tisztességtelensége miatt tehát a perbeli kölcsönszerződés érvénytelenségét állapította meg a bíróság.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletével és annak indoklásával maradéktalanul egyetértett és megállapította, hogy alperes pénzintézet írásbeli árfolyamkockázati tájékoztatása sem a C-51/17. EUB döntésnek, sem a Kúria Gfv.VII.30.256/2020/9. ítéletében foglalt kritériumoknak nem felel meg.

Erre figyelemmel a Fővárosi Törvényszék teljes egészében helybenhagyta a Pesti Kerületi Bíróság elsőfokú döntését és megerősítette a perbeli kölcsönszerződés érvénytelenségét.

Az adósi képviseletet dr. Lajos Sándor ügyvéd látta el.
Elérhetőségek:  06 70 398 5715

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.