Defactoring (Erste Leasing) elutasítva

A Miskolci Törvényszék a Defactoring Zrt. felperes érvénytelenségből eredő elszámolási igény keresetét – az első fokon eljáró Szikszói Járásbíróság ítéletét helybenhagyva – elutasította.
Ez esetben a felülvizsgálat lehetősége eleve kizárt a (kisértékű) pertárgyérték miatt.
Az ítélet jogerős.

Az Erste Lízing Autófinanszírozási Zrt. és adós között létrejött kölcsönszerződésből eredő követelést a pénzintézet a Defactoring Zrt-re engedményezte. A Defactoring Zrt. az adóst a peres eljárásban kérte kötelezni a követelés megfizetésére.
Az elsőfokon eljáró Szikszói Járásbíróság a Defactoring Zrt. felperes érvénytelenségből eredő elszámolási igény keresetét elutasította. A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék megállapította , hogy az elsőfokú bíróság a jogvita elbírálása szempontjából irányadó tényállást helyesen állapította meg, és a keresetet elutasította másodfokon is.

A Defactoring Zrt. követelését a szerződés érvényessé nyilvánítása által kívánta érvényesíteni, azonban a bíróság megállapította, hogy engedményesként erre nincs joga, ugyanis érvénytelenség jogkövetkezményének levonását csak az engedményező vagyis az Erste Lízing Autófinanszírozási Zrt. kérhette volna. A másodfokon eljáró bíróság álláspontja szerint a szerződés érvényessé nyilvánítása nem más, mint a szerződés módosítása.
Ebből pedig az következik, hogy akár a szerződés érvénytelenségének megállapítása, akár az érvényessé nyilvánítására vonatkozó jogosultság a követelést megszerző engedményest nem illetik meg.

Az adóst dr. Nyulászi Márk ügyvéd képviselte.
Elérhetőség: 06 70 605 8987

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.