Finalp szerződés árfolyamkockázat része tisztességtelen

Finalp Zrt. kölcsönszerződésből eredő tartozás megfizetésére irányuló keresetét utasította el a bíróság. Az adós 2007-ben gépjárművásárlás céllal CHF alapú kölcsönszerződést kötött 120 hónap futamidőre. A szerződés 2015-ben felmondásra került még 452 ezer forint tartozással.

A bíróság a Ptk. a 2/2014 PJE valamint a C-186/16 Európai Bírósági határozat figyelembevételével megállapította, hogy a felperes nem adott kellő tájékoztatást az árfolyamkockázatról, így annak megfizetésére az adós nem is kötelezhető. Az árfolyamkockázatra vonatkozóak a főszolgáltatás körébe tartoznak, ezért azok tisztességtelensége az egész szerződés érvénytelenségét eredményezi!

„Miután az alperes nem kapta meg a hivatkozott jogszabályi rendelkezésekben elvárt minimum tájékoztatást az árfolyamkockázattal és annak viselésével kapcsolatban, ezért a szerződés deviza jellege megszűnt, az alperes pedig a szerződéskötés időpontjában fennálló árfolyamtól eltérő árfolyam megfizetésére, így az árfolyamkockázat viselésére nem kötelezhető, vagyis az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó szerződési kikötés teljes egészében érvénytelen. Miután pedig az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó rendelkezés a szerződéses főszolgáltatás körébe tartozik, annak tisztességtelensége a szerződés egészének érvénytelenségét eredményezi.” (Ítélet 12. oldal)

Az adóst a perben dr. Zugh Katalin képviselte. Elérhetőségek: Ügyvédlista

A teljes ítélet letölthető itt: Finalp_dr.Zugh Katalin_hitelsikerek.hu

Cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel (link és/vagyHitelSikerek és az írás címe) idézhetők, illetve tehetők közzé, beleértve a felhasznált képeket és csatolmányokat is.