K&H Autófinanszírozó Zrt. lízingszerződése érvénytelen

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság a REG-FINANCE Zrt. keresetét elutasította.

A REG-FINANCE Zrt. mint engedményes indított eljárást a K&H Autófianszírozási Zrt. és az adós között 2016-ban létrejött lízongszerződésből eredő tartozás megfizetésére.

[64] Megállapítható volt, hogy a felperes jogelőde a devizában való elszámolás kikötésével összefüggő kockázatokat és azok lehetséges gazdasági hatásait nem tárta fel olyan módon, hogy az alperes a szerződéskötési szándéka kialakításánál figyelembe vehesse, így az alperes
számára nem lehetett világos és érthető, hogy mit jelent a devizában való elszámolás, ezért az azt kikötő szerződési feltétel érvénytelen, amely a teljes szerződés érvénytelenségét okozza.
Az Általános Szerződési Feltételekben található matematikai képletből egy megfelelő pénzügyi ismeretekkel nem rendelkező laikus fogyasztó számára a szerződés és annak részét képező Üzletszabályzat általános része és Általános Szerződési Feltétele gondos áttanulmányozása alapján sem lehetett nyilvánvaló az, hogy fizetési kötelezettségei felső határ nélkül emelkedhetnek a forint gyengülése esetén. Az egyedi szerződésnek, az Üzletszabályzat Általános részének és az Általános Szerződési Feltételnek jelen szerződésre alkalmazott részének sincs olyan kifejezett rendelkezése, amely azt rögzítené, hogy az árfolyam változása esetén változik a törlesztő részlet összege és ezáltal a fogyasztó fizetési kötelezettsége.
Tekintettel arra, hogy a deviza alapú konstrukció és az ebből adódó fogyasztót terhelő árfolyamkockázat a lízingszerződésnek lényeges, a fő szolgáltatással szemben teljesítendő ellenszolgáltatás mértékét alapvetően befolyásoló eleme az érintett szerződési kikötés érvénytelensége a szerződés egészének érvénytelenségét eredményezi.

A bíróság tehát a szerződés érvénytelenségét eredményező kifogások egyikét alaposnak találta, ezért a kereset elutasításra került.

Adóst a perben dr. Csitos Eszter ügyvéd képviselte.
Elérhetőségek: csitoseszter@gmail.com

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.