OTP személyi kölcsön részben érvénytelen, de egy igen fontos részben

Kedves Olvasóink!

Az OTP Faktoring keresetét utasította el a Miskolci Járásbíróság a szerződés részbeni érvénytelensége miatt.

Az adós 2008-ban két meglévő OTP Bank Nyrt-nél fennálló kölcsönét váltotta ki, CHF deviza alapú személyi kölcsön konstrukcióval, melyben a kölcsön összege 1,4 millió forint volt. 2015 szeptemberig 2,17 millió forintot, valamint 807 svájci frankot törlesztett az adós. A DH törvények szerinti elszámolás kapcsán az OTP Bank Nyrt. közlése szerint 2,165 millió forint tartozása áll fent még az adósnak, melyre 10 havi részletfizetést kínált fel. Az adós ezt nem teljesítette, ezért végül 2016 elején a szerződés felmondásra került és a követelés 2,3 millió forintban összegben lett az OTP Faktoring Zrt. részére engedményezve.

A követelést fizetési meghagyással kívánta a Faktoring beszedni, de a szabályos ellentmondás révén az ügy perré alakult. A bizonyítás körében előadottak tekintetében a bíróság az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatást elégtelennek találta, ami a szerződés részbeni érvényteleségét eredményezte, ezért az OTP Faktoring keresete elutasításra került. Jelen ügyben bizonyítást nyert, hogy ebből a szerződésből egy fontos rész kimaradt, szerencsére az, amelyik a legigazságtalanabb és a leghamisabb terhet tette az adósra.

Az eljárás során az OTP Bank Nyrt. akkori ügyintézői is meghallgatásra kerültek, mely tanúvallomások a teljes letölthető ítéletben olvashatóak: OTP Fakt.drzemlenyi

Az ügyet dr. Zemlényi István ügyvéd képviselte.

ikkeink egésze és/vagy részeinek másolása csak forrásmegjelöléssel (HitelSikerek és az írás címe) idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált képeket és csatolmányokat is.