Suzuki fizetve (Erste, EOS)

Kedves Olvasóink!

2008-ban adós vásárolt egy Suzukit 2,6 millió forintért, melyhez 1,68 millió kölcsönt az ERSTE Lízing Autófinanszírozási Zrt. adott 60 hónapra, svájci frank deviza alapon természetesen.Az Erste Autófinanszírozási Zrt 2012-ben beolvadt az ERSTE Bank Hungary Zrt-be. A bank a szerződést 2014-ben felmondta és 150 ezer forint körüli összeget (valamint az árfolyamváltozásból eredő terheket) az EOS-Faktorra engedményezett. Az EOS (felperes) 729 ezer tőke és kamat megfizetését kérte a bíróságtól a perben. Adós a tartozásból, kimutatással bizonyítva 15 ezer forint ismert el, hivatkozva arra, hogy az árfolyamkockázatból eredő terhek a tájékoztatás hiánya miatt őt nem terhelhetik.

A bíróság határozata szerint az adósnak igaza van, mert a bank valóban nem adott kellő tájékoztatást az árfolyamkockázatról, melyet 2/2014 PJE határozatban elfogadott jogértelmezés szerint indokolt ítéletében:

„A bíróság álláspontja szerint a felperes nem bizonyította, hogy az árfolyamkockázatról az alperest akként tájékoztatta, hogy az megfeleljen a világosság és érvényesség követelményének egy átlagosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó esetén.” 

A szerződés nem érvénytelen, de az abból eredő kötelezettségek végösszege 15.915,- Ft vagyis adósnak ezen összeg megfizetésével lezárul a szerződése, Suzuki FIZETVE.

Az ügyben az adóst dr. Kisházi János képviselte, a számításokat Erdősi Éva készítette a perben.

Az ítélet letölthető itt: Erste_EOS_drkishazi

 

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.