Tájékoztatás

Az alábbiakban a Csuka és Vámos Ügyvédi Társulás által összefoglalt tájékoztatás adjuk közre.

Tisztelt Ügyfeleink! A járványhelyzetre tekintettel az alábbiakról tájékoztatjuk:

A hazai bíróságok nem tartanak előkészítő ülést, tárgyalást és nyilvános ülést az Országos Bírósági Hivatal elnökének 35.SZ/2020. (III.15) határozata értelmében a mától érvényes rendkívüli ítélkezési szünet időtartama alatt. 

2020. március 15. napjától ítélkezési szünet van. Az ítélkezési szünetnek egyelőre nincs végső időpontja.

Folyamatban lévő perekben a határidők megszakadnak, amint visszafordul minden a rendes kerékvágásba, a határidők tovább folynak, az újraindulástól kell számítani a hátralévő napokat. Annak érdekében, hogy az újraindulást követően mihamarabb zökkenőmentesen, folytatódjanak a perek, az ítélkezési szünet időtartama alatt is dolgozunk, a tervbe vett beadványokat elkészítjük, és benyújtjuk azokat. Értelemszerűen azok csak az ítélkezési szünet lezárultával válnak hatályossá. Ez azt jelenti, hogy azokkal kapcsolatosan semmi sem fog történni a rendkívüli ítélkezési szünet lezárultáig. Mivel nincs az ítélkezési szünetnek végső határideje, a most meglévő, vagy érkező határidők végét nem tudjuk megállapítani.

Végrehajtással kapcsolatos perek:

Ezen ügyekben haladéktalanul, napokon belül – soron kívül – benyújtunk egy, a végrehajtás soron kívüli felfüggesztésére vonatkozó kérelmet, a Vht. 48. § (3) bekezdésére figyelemmel, a Vht. 48. § (5) bekezdésére, 49. § (2) bekezdésre is hivatkozva.

Vht. 48. § (3) A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta, és az adóst a végrehajtási eljárás során korábban nem sújtották rendbírsággal.

(5) A bíróság a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülmények körében kiemelten értékeli különösen az adós által eltartásra köteles és tartásra szoruló személyek számát, az adós vagy az eltartott személy tartós és súlyos betegségét, a végrehajtási eljárás során bekövetkezett és az adóst is sújtó természeti katasztrófát.

Vht. 49. § (2) A bíróság a végrehajtást azokban az esetekben is felfüggesztheti, amelyekben ezt a Pp. vagy más törvény lehetővé teszi.

Kérjük fentiek szíves tudomásulvételét, jelenleg több felvilágosítással telefonon sem tudunk szolgálni, amennyiben bármiféle újabb információ a rendelkezésünkre áll, értesítjük.

Kaposvár, 2020. március 17.       

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.