AEGON/Intrum, végrehajtás megszüntetése, 13.P.52.511/2022/12-I. dr. Némethi Gábor.pdf

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 13.P.52.511/2022/12-I. számú ítéletével megszüntette az adós ellen folyó végrehajtási eljárást.

A felperes adós és az Aegon Magyarország Hitel Zrt. közjegyzői okiratba foglalt, szabadfelhasználású kölcsönszerződést kötöttek 2008-ban, melyet a hitelező 2010-ben közjegyzői okiratba foglaltan azonnali hatállyal felmondott. A teljesítési határidő 2010. február 24-én lejárt. A bank 2016. és 2018. évben felszólító levelet köldött az adósnak a tartozás közlésére vonatkozóan. 2022-ben közjegyzői végzésben foglaltak alapján a hitelező jogutódja az Intrum Zrt. lett, jelen ügy alperese. Az Intrum Zrt. 2022-ben a követelés végrehajtása iránti kérelmet nyújtott be, melynek következtében a közjegyzői okirat végrehajtási záradékkal került ellátásra, ami alapján adós ellen megindult a végrehajtási eljárás.

Az adós előzetes eljárást kezdeményezett az eljáró végrehajtónál a végrehajtás megszüntetése érdekében, hivatkozva a követelés elévülésére, azonban ezt az Intrum Zrt. nem ismerte el, ezért a felperes keresetet indított a bíróságon alperes ellen végrehajtás megszüntetése iránt, szintén az elévülésre hivatkozva. Alperes a kereset elutasítását kérte.

A bíróság a keresetet alaposnak találta. Megállapította, hogy a DH törvények miatti elszámolás miatt az elévülés 2015. december 31. napjáig nyugodott, ezért az elévülés végrehajtási szabályai miatt alperesnek a végrehajtási eljárás megindítására 2016. december 31-ig lett volna lehetősége, továbbá a felszólító levelek nem voltak alkalmasak az elévülés megszakítására. Ennek következtében az alperes végrehajtási joga elévült, melyre tekintettel a bíróság az adós ellen folyamatban lévő végrehajtási eljárást megszüntette.

Adóst a perben dr. Némethi Gábor ügyvéd képviselte.
Elérhetőségek: idopont.nemethi@gmail.com
Weboldal: Némethi Ügyvédi Iroda

Az ítélet letölthető ITT – 13.P.52.511/2022/12-I. vh.megsz. dr. Némethi Gábor

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.