Bp.Hitel-és Fejlesztési Bank/MKB Bank/TKK Talentis, szerződés érvénytelensége, 6.P.301.317.2023.17-II., jogerős, dr. Lajos Sándor ügyvéd

Az adósok (I. és II. rendű felperesek) és az alperes jogelődje a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. 2008-ban közokiratba foglalt deviza alapú, ingatlanfedezetes lakásfelújítási hitelszerződést kötöttek, melyet a hitelező közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatával 2018-ban felmondott. A hitelező jogutódja beolvadás után az I. rendű alperes az MKB Bank Nyrt. lett.

Felperesek a módosított keresetükben kérték a kölcsönszerződés érvénytelenségének megállapítását, – hivatkozva az árfolyamkockázatra vonatkozó szerződéses kikötés tisztességtelenségére, – és a szerződés érvényessé nyilvánítását a hivatkozott szerződéses kikötések figyelmen kívül hagyásával, továbbá a keresethez csatolt – árfolyamváltozás nélküli – elszámolás szerinti tartozás megállapítására. A II. rendű alperest a TKK Talentis Zrt-t kérték az ítéletben foglaltak tűrésére kérték kötelezni. I. rendű alperes írásbeli ellenkérelmében kérte a kereset elutasítását, II. rendű alperes perbevonását követően benyújtott ellenkérelmében szintén a kereset elutasítását kérte.

A bíróság álláspontja szerint „A kölcsönszerződés árfolyamkockázatra vonatkozó tisztességtelen feltételeire alapított érvénytelenség megállapítása és az érvénytelenség további jogkövetkezményének levonása tárgyában előterjesztett kereset a jogalapja tekintetében alapos volt.” (6.P.301.317/2023/17-II.[26.])

A bíróság megállapította, hogy a szerződés rendelkezéseiből nem volt egyértelműen felismerhető a fogyasztó számára, hogy az árfolyamkockázat vállalása pontosan mit jelent és milyen következményekkel jár, ezért a bíróság utalva a 2/2014 PJE határozatra valamint az európai bírósági határozatokban foglaltakra úgy ítélte meg, hogy az adott ügyben az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatás nem felelt meg a tisztességes tájékoztatással szemben elvárt követelményeknek. Ennek eredményeképpen a a bíróság a teljes kölcsönszerződés érvénytelenségét állapította meg, így ebből eredően az nem alkalmas célzott joghatás kiváltásra, abból jogok és kötelezettségek nem származhatnak.

Az ítélet jogerős.

Az ítélet letölthető ITT – 6.P.301.317.2023.17-II., dr. Lajos Sándor

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak. Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.
A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.


Amennyiben Ön eseti megjelenés, napi hír keretében és/vagy állandó megjelenésben szeretne az ÜgyvédSikerek – HitelSikerek.hu oldalon szerepelni kérjük az alábbi űrlap kitöltésével jelezze azt számunkra, hogy tájékoztatni tudjuk a megjelenésre vonatkozó információkról.
A megjelentetés lehetősége a jogász szakma képviselőire vonatkozik, beleértve a civil szervezeteket is (adószámmal rendelkezők).