OTP Faktoring kereset elutasítás 8.P.XXI.21.309/2021/15. dr. Dantesz Péter

A Budapesti XX., XXI., és XXIII. Kerületi Bíróság az OTP Faktoring keresetét elutasította. A megelőző eljárásokban a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság döntését hatályon kívül helyezte és a bíróságot új eljárásra kötelezte. Az ítélet nem jogerős.

A felperes jogelődje az OTP Bank Zrt. mint hitelező és az alperes adós között 2008-ban devizában nyilvántartott személyi kölcsönszerződés jött létre, melyet a hitelező 2012-ben felmondott és a követelést a felperesre engedményezte.

A felperes keresetében a követelésének és egyéb költségeinek megfizetését kérte, az alperes a kereset elutasítását.

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság a szerződés érvénytelenséggel kapcsolatos kifogásainak vizsgálata során megállapította, hogy a perbeli szerződéshez kapcsolódó kockázatfeltáró nyilatkozat tisztességtelen, mely ok az egész szerződés érvénytelenségét vonja maga után. Ezen felül a kezelési költség aránytalansága, tisztességtelensége körében szintén osztotta a bíróság az alperesi álláspontot és kimondta, hogy a havi kezelési költség a mérték a jóhiszeműség és tisztesség alapelvét figyelembe véve nem átlátható, nem egyértelmű és nem világos.

A bíróság szintén egyetértett alperes azon érvénytelenségi kifogásával, mely a törlesztőrészlet futamidejével kapcsolatos és erről a szerződéses feltételről is megállapította, hogy tisztességtelen, nem átlátható, nem kiszámítható pontosan egy átlagos, szokásosan tájékozott, észszerűen figyelmes, körültekintő fogyasztó számára.

A bíróság a megismételt elsőfokú eljárásban részletesen tájékoztatta a feleket a bizonytási teherről, a bizonyítandó tényekről. A felperes a keresetében foglaltakat nem bizonyította kétséget kizáró módon viszont az alperes a szerződés érvénytelenségére vonatkozó kifogásai érvényesek voltak, ezért a bíróság a kereset elutasítása mellett döntött.

Adóst a perben az 1000. számú Ügyvédi Iroda, dr. Dantesz Péter ügyvéd képviselte.
Elérhetőségek: 06 1 212 2174; 06 30 825 4835; 06 30 201 9374; ezres@t-online.hu

Az ítélet letölthető ITT – 8.P.XXI.21.309/2021/15.

Pervitelben szükséges számítások, kimutatások készítése:
Erdősi Éva +36 70 324 4298

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.