AXA/OTP Bank közbenső ítélet 20.Gf.40.327/2020/17-II. jogerős dr. Olsavszky Péter

A Fővárosi Ítélőtábla közbenső ítéletével a Budapest Környéki Törvényszék közbenső ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék közbenső ítéletbe foglaltan megállapította, hogy a 2009-ben az AXA Bank Eurepe SA Magyarországi Fióktelepe és adósok között létrejött önálló zálogjoggal biztosított, részben deviza hitelkiváltású célú deviza kölcsönszerződés érvénytelen. Az érvénytelenség oka, hogy a szerződés árfolyamkockázatra vonatkozó kikötései nem felelnek meg az elvárt követelményeknek, és a felek viszonyában a fogyasztók hátrányára egyensúlytalanságot okoz, ezért tisztességtelen, ami pedig a szerződés érvénytelenségét vonja maga után.

A közbenső ítélet ellen alperesek terjesztettek elő fellebbezést, kérve annak megváltoztatását és a kereset elutasítását, a felperesek fellebbezési ellenkérelme pedig az ítélet helybenhagyására irányult.

A Fővárosi Ítélőtála a fellebbezést alaptalannak találta és közbenső ítéletével helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését. Ítéletében megállapította, hogy az elsőfokú bíróság helytállóan minősítette tisztességtelennek az árfolyamkockázat adósokra való terhelését és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapította meg a szerződés érvénytelenségét.

Adóst a perben dr. Olsavszky Péter ügyvéd képviselte.
Elérhetőség:  06 20 273 2302

Az ítélet letölthető ITT – 20.Gf.40.327/2020/17-II. dr. Olsavszky Péter

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.