Santander/Casper szerződése érvénytelen

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyva megállapította, hogy a felek között 2008-ban létrejött kölcsönszerződés érvénytelen.

Az érvénytelenség oka a Santander Costumer Finance Zrt. által az adott kölcsönszerződés esetében nyújtott az árfolyamváltozásról szóló tájékoztatás elégtelensége volt.

Az ítélőtábla maradéktalanul egyetértett az elsőfokú bíróság azon következtetésével, hogy a kölcsönszerződés valamint az Általános Szerződési Feltételek szerinti vonatkozó pontok nem tesznek eleget az elvárt követelményeknek. Ezen rendelkezések egyike sem ad megfelelő tájékoztatást az árfolyamváltozás mibenlétére, a törlesztésre gyakorolt hatásaira, gazdasági következményeire és a törlesztés mértékének korlátlanságára vonatkozóan. A tájékoztatás mindösszesen arra terjed ki, hogy az árfolyamváltozásból eredő kockázatot teljes egészében az adós viseli.

Mindezek mentén a bíróság megítélése szerint ennek a kockázatnak a korlátlan vállaltatása az adóssal az arról való előzetes tájékoztatás nélkül, megbontja a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét a fogyasztó hátrányára.

Az ítélet egyútal rendelkezett a jogkövetkezmény levonásáról is, mert az adósi képviselet által az érvénytelenség jogkövetkezményének levonása kapcsán előadott elszámolás mindenben megfelelt, az alperes azt nem vitatta így az összegszerűség tekintetében további bizonyítás szükségessége sem merült fel, melynek mentén közbenső ítélet meghozatalának sem volt helye.

Az adóst dr. Dantesz Péter ügyvéd az Ezres Ügyvédi Iroda képviselte.
Elérhetőségek: 06 1 212 2174; 06 30 825 4835; 06 30 201 9374; ezres@t-online.hu

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
A HitelSikerek nem végez tanácsadást, sem közvetítést!
A HitelSikerek csoport ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik!

Bővebben ITT: A HitelSikerek védelmében

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel (HitelSikerek és az írás címe) idézhetők, illetve tehetők közzé, beleértve a felhasznált képeket is!
www.hitelsikerek.hu weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.
Továbbiak ITT: @Minden jog fenntartva ÜgyKe Egyesület

https://www.facebook.com/hitelsikerek
Kövessen minket a Facebookon is. További csoportok: