Végrehajtás megszüntetésére irányuló perben nyert az adós

Az első fokú bíróság nem, de a feljebbviteli eljárásban már az adós javára döntött a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a UCB Ingatlan Hitel Zrt. ellen folyó végrehajtási eljárás megszüntetésére irányuló perben.

A 2008-as hitelkiváltás céllal kötött kölcsönszerződéshez kapcsolódó árfolyamkockázatról szóló tájékoztatás elégtelenségét sikerült az adósi jogi képviseletnek bizonyítania.

Az ítélet indokolásában a bíróság levezeti, hogy a 6/2013. és a 2/2014. Polgári jogegységi határozatokban körülírt tájékoztatási kötelezettség alatt mit kell érteni, továbbá azt, hogy ennek a fogyasztókra vonatkozó európai irányelvekkel is összhangban kell lennie, úgy mint az ebben a körben az Európai Unió Bírósága által hozott döntésekben foglaltakkal is.

Sem a perbeli kölcsönszerződés adott pontja, sem a külön írásban adott tájékoztatás nem felel meg a fent felsorolt kötelezettségeknek és az alperes (bank) az őt terhelő bizonyítási kötelezettség ellenére sem tudta igazolni azokat.

Az ítéletből kiderül az is, hogy a bíróság szerint nincs jelentősége annak, hogy az adós pénzügyi tanácsadóként dolgozott, mert ez a körülmény sem mentesíti a pénzügyi intézményt a megfelelő tájékoztatás kötelezettsége alól.

Ugyan a szerződés érvénytelenségéhez nem ez vezetett, de a banki képviselet általi hivatkozásokban gyakran előfordul annak vitatása, hogy a kiváltott kölcsön fogyasztási célú lett volna, ezért fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy ebben az ügyben hogyan vélekedett erről a bíróság:
„A hitel kiváltása, mint hitelcél nem változtatja meg az eredeti kölcsön célját, ezért ha az a kölcsön, amelynek kiváltására az újabb kölcsönt felvették fogyasztási lakossági kölcsön volt, akkor a kiváltására szolgáló hitel is ilyennek minősül (BH2016.83)” (Ítélet 5. old.)

A másodfokú bíróság tehát az ítéletével a végrehajtást megszüntette, mert a végrehajtani kívánt követelés érvényesen nem jött létre. (Az ítélet kelte 2019.08.30.)

Adóst a perben az 1000. számú ügyvédi iroda dr. Dantesz Péter ügyvéd képviselte.
Elérhetőségek: 06 1 212 2174; 06 30 825 4835; 06 30 201 9374; ezres@t-online.hu

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.