Erste Autó/Erste Bank, jogalap nélküli gazdagodás, 14.P.52.730/2022/6-I., jogerős, dr. Lajos Sándor

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a 14.P.52.730/2022/6-I. számú ítélete alapján az alperes finanszírozó, jogalap nélküli gazdagodás miatti visszatérítésre kötelezett.

Az alperesi jogelőd az Erste Autófinanszírozási Zrt., mint hitelező és a felperes, mint adós – gépjárművásárlási céllal – deviza alapú hitel- és opciós szerződést kötöttek 2008-ban.

A szerződés érvénytelenségének megállapítása céljából az adós polgári pert indított a hitelező ellen, mely keresetet az eljáró bíróság jogerősen elutasított (27.P.20.349/2019/29.). Az elutasított ítélet jogi indokolása azonban kimondta, hogy a felperesnek nincs devizaárfolyam viselési kötelezettsége, a szerződést forint alapú szerződésnek kell tekinteni és a feleknek eszerint kell elszámolniuk egymással.

Felperes fizetési meghagyásos eljárást követően keresettel fordult a PKKB felé, melyben a korábbi jogerős ítéletben foglaltakat kifejtve számszakilag is levezetve bemutatta, hogy a felperes a forint alapú szerződés alapján fennálló fizetési kötelezettségét teljesítette, ezért a jogviszony teljesítéssel megszűnt, így az ezen felül teljesített összegekkel a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint kell a feleknek elszámolniuk. Alperes érdemi ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte.

A bíróság a felperes keresetét alaposnak találta. Megállapította, hogy a felek közötti szerződést a Budapest Környéki Törvényszék a 27.P.20.349/2019/29. számú jogerős ítéletével forint alapú szerződésnek tekintette, ezért a fogyasztóra legkedvezőbb elszámolási mód alapján bírálta el a felperes jogalap nélküli gazdagodásra vonatkozó kereseti igényét. Megállapította, hogy a felperes nem volt köteles többet teljesíteni, a szerződésben rögzített törlesztő-részletek együttes összege, és a felperes által csatolt – a korábbi jogerős ítéletben rögzített elszámoláson alapuló- részletes elszámolást elfogadva 726.699 Ft (+késedelmi kamat) visszatérítésre kötelezte az alperes hitelezőt. Az ítélet jogerős.

Felperes adóst dr. Lajos Sándor ügyvéd képviselte.
Elérhetőség: +36 70 398 5715

Az ítélet letölthető ITT – 14.P.52.730/2022/6-I., jogerős, dr. Lajos Sándor

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.

A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.