Lombard kereset elutasítás

Ismét Lombard Lízing Zrt. keresetet elutasított el a bíróság.

Az Egri Törvényszék, mint másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, ami a kereset alapjául szolgáló kölcsönszerződés érvénytelenségét mondta ki.

Az elsőfokú ítélet szerint a Lombard Lízing Zrt. kölcsönszerződése semmis, mert a kölcsönszerződésben nem tüntették fel az ügyleti kamat éves, százalékos mértékét és az érvényessé nyilvánítást sem tartotta lehetségesnek a bíróság, mert a felperes nem bizonyította az ügyleti kamat éves százalékos mértékét és az általa megjelölt kamatláb egyébként is eltért az elszámolólevélben lévőtől. Emellett a bíróság az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatást sem tartotta kielégítőnek és e tekintetben is érvénytelennek találta a szerződést.

A másodfokú eljárásban a bíróság az elsőfok ítéletét helybenhagyta és az árfolyamkockázatról való tájékoztatás elmulasztása kapcsán indokolása tartalmazza, hogy: “Az árfolyamváltozásból eredő kockázat konkrét lényegét, mibenlétét, fizetési kötelezettségre gyakorolt hatását, továbbá azt, hogy a kockázat viselésének nincs felső határa, az általános szerződési feltétel több különböző helyen nem áttekinthetőszerkezetben szereplő, számos esetben egyébként is homályos megfogalmazása, szerződés kikötés együttes értelmezése és egybevetése alapján az adós legfeljebb csak kikövetkeztetni tudta. Ebből következően – az elsőfokú bíróság ítéletében foglaltaknak megfelelően – az adós főszolgáltatását meghatározó szerződési kikötése nem volt átlátható.” (Ítélet [44] bekezdés)

Adóst a perben dr. Zugh Katalin ügyvéd képviselte.
Elérhetőség: 06 20 956 5880

Kapcsolódó ügyek: Lombard elleni perekben hivatkozható ítéletek

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak!
A HitelSikerek nem végez tanácsadást, sem közvetítést!
A HitelSikerek csoport ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik
!
Bővebben ITT: A HitelSikerek védelmében

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel (HitelSikerek és az írás címe) idézhetők, illetve tehetők közzé, beleértve a felhasznált képeket is!
www.hitelsikerek.hu weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.
Továbbiak ITT: ©Minden jog fenntartva ÜgyKe Egyesület