Lombard perek

Az adott sorra kattintva az ítélet letölthető.

BH

Kúria

Másodfok

Elsőfok

Törzskönyv kiadása

A Lombard ellen folyó perekben gyakran igazságügyi szakértőt rendel ki a bíróság az elszámolások kapcsán. Az ezzel kapcsolatos követelényeket a 9/2006. (II. 27.) IM rendelet – az igazságügyi szakértői szakterületekről, valamint az azokhoz kapcsolódó képesítési és egyéb szakmai feltételekről tartalmazza.
A rendelet 10. számú melléklete alapján pénz- és tőkepiaci ügyekben a szakértői minősítéshez az alábbi minősítések szükségesek.

5. pénzpiaca) okleveles könyvvizsgálói képesítés pénzügyi
intézményi minősítéssel vagy
b) okleveles közgazdász pénzügyi szakon
6. tőkepiaca) okleveles könyvvizsgálói képesítés befektetési
vállalkozási minősítéssel vagy
b) okleveles közgazdász pénzügyi szakon

A pénzpiac olyan pénzpiac, amely a befektetőknek hozzáférést biztosít a rövid lejáratú hitelviszonyt megtestesítő eszközökhöz, amelyek magukban foglalják a kincstárjegyeket, a letéti jegyeket, a bankok elfogadását, a kereskedelmi papírokat és a repoügyleteket. Ezeket az eszközöket általában pénzintézetek, például bankok és befektetési társaságok, nagyvállalatok, például multinacionális cégek, valamint kormányok bocsátják ki kincstári értékpapírok felhasználásával. Az ilyen társaságok által kibocsátott pénzügyi eszközök alacsony kockázattal és magas likviditással rendelkeznek. Az ilyen értékpapírok alacsonyabb kockázata azonban azt jelenti, hogy a pénzpiaci értékpapírok birtokosainak fizetett kamat alacsonyabb.

Tőkepiac
A tőkepiacok lehetővé teszik a hosszabb távú finanszírozáshoz való hozzáférést az adósságfinanszírozás és a saját tőke, például részvények, kötvények, opciók és határidős ügyletek felhasználásával. A tőkepiacok szervezett platformok a tőzsdék és a pultok piacán, és a piac két szegmensre oszlik, amelyeket elsődleges piacoknak és másodlagos piacoknak neveznek. Az elsődleges piac az, ahol az értékpapírokat első alkalommal bocsátják ki, és a másodlagos piac az, ahol már kibocsátott értékpapírokat kereskednek a befektetők körében. A tőkepiacok az Értékpapír- és Tőzsdebizottság szigorú szabályai alatt vannak, annak biztosítása érdekében, hogy a kereskedett értékpapírok jó hitelminősítéssel rendelkezzenek, így csalás nem fordulhat elő.

Az egyik szakértő nyilatkozatát egy adóstól kaptuk, melyben nyilatkozik a könyvvizsgáló, hogy az IM rendeletben meghatározottak nem vonatkoznak rá, a kölcsönügyletekben felmerülő számítási metódusokhoz a meglévő kompetenciái és szakértelme elegendőek: Könyvvizsgálói nyilatkozat

Az oldalra feltöltött tartalmak nem minősülnek jogi tanácsnak. Az ÜgyvédSikerek online hírportál (elérhető a www.ugyvedsikerek.hu és www.hitelsikerek.hu webcímeken keresztül), jogi szakmai igénybe vevő, megrendelő részére, ahol az adott tevékenységet, szakmai eredményt napi hírként mutatjuk be.
A cikkekben szereplő ügyvédeket Önök közvetlenül elérhetik a hírben megadott elérhetőségeken vagy az ügyvédlista alapján.

A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége.

A cikkeink másolása, illetve annak részletei bármilyen formában csak forrásmegjelöléssel
idézhető, illetve tehető közzé, beleértve a felhasznált illusztrációkat, fotókat.


Amennyiben Ön eseti megjelenés, napi hír keretében és/vagy állandó megjelenésben szeretne az ÜgyvédSikerek – HitelSikerek.hu oldalon szerepelni kérjük az alábbi űrlap kitöltésével jelezze azt számunkra, hogy tájékoztatni tudjuk a megjelenésre vonatkozó információkról.
A megjelentetés lehetősége a jogász szakma képviselőire vonatkozik, beleértve a civil szervezeteket is (adószámmal rendelkezők).